Zetmeel is een koolhydraat die je van nature in veel voedingsmiddelen kan vinden, zoals in aardappelen, fruit, graanproducten, groenten en peulvruchten. Zetmeel wordt ook wel een complex koolhydraat of polysacharide genoemd. Het bestaat namelijk uit lange keten polymeren, welke weer bestaan uit glucosemoleculen. Het lichaam breekt zetmeel dan ook af tot glucose en neemt het ook in deze vorm op. Zetmeel bevat kilocalorieën en levert energie aan het lichaam.
Je kan zetmeel of gemodificeerd (bewerkt) zetmeel tegenkomen op een ingrediëntenlijst van een product. Het wordt namelijk gebruikt als bindmiddel of verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook in vla, pudding en de welbekende ‘pakjes-en-zakjes.’ Je kan (gemodificeerd) zetmeel in een ingrediëntenlijst herkennen aan de E-nummers 1404 tot en met 1452.
Wat is zetmeel?
Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek