Wat is zink en waar is het goed voor?

Wat is zink en waar is het goed voor?

Zink is een spoorelement en is onderdeel van vele enzymen in het lichaam.
Deze enzymen zijn nodig om voor verschillende processen in ons lichaam zoals de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van ons immuunsysteem.

Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.
Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid.

We halen zink uit verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende zink binnen. Een tekort komt nauwelijks voor, evenals een overschot.

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, MBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainer

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan zink?

Zink is een essentieel spoorelement, wat betekent dat het een stof is die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wél no...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens pro...

Voeding Voeding

Zijn oesters echt een afrodisiacum?

Al eeuwenlang wordt beweerd dat een oester een afrodisiacum zou zijn. Komt dit door haar vorm of door de sensuele wijze ...

Medisch Medisch

Welke voeding is belangrijk voor de hersenen van je kind?

Als ouder gun je je kind dat het zich optimaal kan ontwikkelen, zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel. Tijdens de ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen door vrije radicalen weg te vangen. Antioxidanten is een ver...

Toon meer (1691)