Fruitsuikers op zichzelf zijn niet gezonder dan toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn suikers die een fabrikant aan een product toevoegt of die wij zelf aan ons eten toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld kristalsuiker, honing of andere siropen.
Fruitsuikers zijn van nature aanwezig in fruit. Zowel fruitsuiker als kristalsuiker bestaan uit glucose en fructose. Ons lichaam behandelt fruitsuikers op dezelfde manier als bijvoorbeeld kristalsuiker en ze bevatten ook allebei evenveel calorieën.
Fruit bevat ook andere stoffen zoals vitamines en vezels. Een stuk fruit eten geeft ons ook een verzadigend gevoel. Daarom wordt geadviseerd om elke dag twee stuks fruit te eten. Echter, wanneer je vloeibare fruitsuikers nuttigt in de vorm van sap of een smoothie, kan je ongemerkt meer van deze suikers binnen krijgen dan gewenst. Bovendien krijg je ook niet het verzadigende gevoel van het eten van een heel stuk fruit.
Zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?
Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek