Natuurlijk witte tanden tips

Natuurlijk witte tanden tips

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers?

Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen niet op een natuurlijke manier zijn verkregen.

Vaak is dit gedaan door middel van chemische (bleek)middelen en U.V. lichtbehandelingen (welke vaak erg prijzig zijn).

Wil jij ook graag wittere tanden, maar dan op een meer natuurlijke en goedkopere manier? Wij geven je in dit artikel tips hoe je dat kunt bereiken.

Hou bij de behandeling in gedachten dat lichtgele tanden vaak sterker zijn dan witte tanden. Gebruik de methodes dus niet te vaak. Ze kunnen dan schade aan je gebit aanrichten.

Witte tanden met baking soda (natriumbicarbonaat)

Door je tanden te poetsen met baking soda - ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd - kun je de aanslag op je gebit er gemakkelijk vanaf poetsen. Je kunt ook bovenop je tandpasta een beetje baking soda strooien voor een iets mildere uitwerking.

In diverse soorten tandpasta zit overigens al natriumbicarbonaat. Let op! Baking soda werkt wel als schuurmiddel. Je glazuur kan daardoor aangetast worden.

Glazuur dat weg is (gepoetst) komt nooit meer terug en maakt je tanden en tandvlees erg gevoelig!

Spoelen met lauw water en een theelepel natriumbicarbonaat is iets verstandiger. Dit reinigt ook het tandvlees én gaat mondgeurtjes tegen.

Aardbeien

Klinkt misschien gek, maar je kunt je tanden ook bleken door het eten van aardbeien. In de aardbei zit een zuur wat de tanden bleekt en reinigt.

Teveel zuur is schadelijk voor je tanden, dus doe dit niet te vaak. Twee keer per week is prima. Spoel wel je mond schoon met water om de losgeweekte bacteriën kwijt te raken.

Poets je tanden altijd pas een half uur nadat je (fruit)zuren hebt geconsumeerd, anders poets je het glazuur weg! 

Oil pulling voor wittere tanden

Een tip die je misschien ook niet zoveel hoort: spoelen met kokosolie, sesamolie of zonnebloemolie. Dit heet 'oil pulling' en werkt op veel verschillende vlakken.

Behalve dat de olie het tandvlees veel goed doet en de tanden witter maakt, werkt het ontgiftend en verjongend en laat het veel kwaaltjes verdwijnen. Het beste werkt dit op het moment dat je nog niets hebt gegeten. De olie neemt de bacteriën op in je mond en weekt het vettige laagje los wat op je tanden plakt. Vet lost namelijk vet op.

Spoel je mond een paar minuten met een eetlepel kokos-, sesam- of zonnebloemolie en spuug het daarna uit. Je tanden voelen daarna veel gladder aan.

Je kunt hierna je mond verfrissen door te spoelen met lauwwarm water met een theelepel baking soda, of door je tanden nog even te poetsen.

Kruidnagel(olie)

Dat de kruidnagel vroeger werd gebruikt om pijn te verzachten bij een zere kies wist je waarschijnlijk al. De kruidnagel heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit komt door de stof eugenol in de kruidnagel.

Door op een kruidnageltje te kauwen kun je je adem verfrissen. Maar deze kan ook stukjes van je tanden en kiezen doen laten afbreken omdat kruidnagel soms erg hard is.

Je tanden poetsen met kruidnagelolie is wellicht verstandiger. Dit heeft een verfrissende werking en je tanden worden er ook nog eens witter van.

Citroensap

Het zuur van citroensap reinigt en verfrist de mond. Je tanden inwrijven met het witte gedeelte van de sinaasappelschil geeft hetzelfde effect.

Helaas moeten wij hier weer de waarschuwing geven dat het glazuur van je tanden een enorme knal krijgt van zuren en gemakkelijk broos kan worden. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes.

Zout

Bij de tandarts wordt de tandplak verwijderd met een langzaam draaiende borstel en speciaal zout om te reinigen. Je kunt dit natuurlijk ook zelf thuis doen, met wat zout en een beetje tandpasta.

Het poetsen met Keltisch zeezout wordt door velen gezien als de beste methode om je tanden te reinigen. Doe het wederom niet te vaak....vanwege je glazuur.

Houtskool

Erg lekker is het niet, maar kauwen op een stukje houtskool zou ook effect kunnen hebben. Niet net doen voordat je de deur uitgaat, want je moet uitgebreid spoelen om het eraf te krijgen...

Salieblaadjes

Een natuurlijk middel is een salie-blaadje. Lekker je tanden hiermee wit kauwen!

Azijn

Nog zo’n zuur middel wat je tanden wel witter maakt maar ook aantast. Je kunt je mond kort spoelen met azijn. Doe dit nooit langer dan een halve minuut want het is een enorme aanslag op je tanden. Dit geldt eigenlijk voor alle zure middelen.

Bleken in de zon

Zonlicht kan je tanden witter maken. Als je je tanden ontbloot in het zonnetje gedurende een klein kwartiertje per dag, zou je snel resultaat binnen twee dagen moeten zien. Als je gezicht bruiner wordt lijken je tanden natuurlijk ook automatisch witter.

Poetsen met tandpasta zonder fluoride

Misschien is de beste tip wel gewoon: je tanden twee à drie keer per dag poetsen met een tandpasta zonder fluoride, van merken als Paradontax (met natriumbicarbonaat), Weleda en Urtekram. Fluoride is omstreden en wordt door veel experts afgeraden.

Zorg dat je alle kanten van je gebit bereikt. Een elektrische tandenborstel zorgt er vaak voor dat je overal beter bij komt en niet te hard poetst. Kies ook ragers uit waar je tussen je tanden de etensresten mee verwijdert. De tandarts kan je adviseren hoeveel millimeter dik de ragers mogen zijn.

Als etensresten zich niet kunnen hechten de ruimte tussen je tanden, dan zul je daar ook minder last krijgen van verkleuringen.

Tandarts of drogist

Bij de drogist zijn diverse doe-het-zelf pakketten te koop voor een redelijke prijs. Nadeel hiervan is dat het niet onder toezicht gebeurt en ook vaak maar een kleine hoeveelheid van het werkzame bleekmiddel bevat, omdat het anders volgens de Warenwet niet verkocht mag worden.

Je kunt beter terecht bij een tandarts of mondhygiënist. Deze zal eerst beoordelen hoe sterk je gebit is. Als je bijvoorbeeld blootliggende tandhalzen hebt of kronen, dan wordt het wellicht afgeraden.

Bij de tandarts kan er bijvoorbeeld een bleekgel aangebracht worden. De nieuwste technieken liggen op het gebied van laseren. Dit is veiliger en werkt langdurig. Je kunt daardoor je tanden 2 a 3 tinten lichter krijgen.

Er hangt wel een prijskaartje aan. Je betaalt rond de 500 Euro. En een herhaalbehandeling is vaak noodzakelijk.

Algemene tips voor witte tanden

Pas op met suikers en frisdrank. Deze tasten je gebit enorm aan. In frisdrank zit ook veel zuur wat gemaskeerd wordt met suikers en zoetstoffen. Van rode wijn, koffie en thee is bekend dat het je tanden kan verkleuren.

Verkleuring van de tanden met bruine randen bij het tandvlees kan komen door roken. Deze bruine randen komen ook voor bij mensen die een antibioticakuur hebben gehad. Ook kan je tandvlees ontstoken raken. Een gezond tandvlees is de basis voor gezonde tanden. Een zoutbehandeling bij de tandarts kan hierbij enorm helpen.

Eet voldoende groenten. Daarmee zorg je voor de toevoer van calcium en fosfor, die op een natuurlijke manier bijdragen aan een sterk gebit. Hoe sterker je glazuurlaag op je tanden is, des te gladder voelen ze aan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Ontstoken tandvlees (Gingivitis) - oorzaken en behandeling

Ontstoken tandvlees (Gingivitis) - oorzaken en behandeling

Heb je vaak last van ontstoken tandvlees (gingivitis)? In dit artikel bespreken we de oorzaak en behandeling van dit pijnlijke ongemak. Als praten, et...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slechte adem. Maar het kan ook een s...

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. “Waar is dat dan goed voor?” hoor ik je zeggen. Volge...

Is kauwgom ongezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

Is kauwgom ongezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

Is kauwgom ongezond? Sommige mensen kunnen niet zonder kauwgom. Vooral tieners zijn er gek op. Voor een verfrissend gevoel in de mond en om lekker te ...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen dit wel vaak denken. Het is nog...

Toon meer (238)
Volg ons