Het raw food dieet bestaat al sinds de 19e eeuw, echter populariteit kreeg het pas een aantal jaren geleden. De aanhangers van het dieet geloven dat het consumeren van rauw voedsel het beste is voor de gezondheid. Gezondheidsexperts waarschuwen vooral voor de gevaren ervan.
Een aantal jaar geleden was een Nederlandse moeder in het nieuws die haar kind enkel rauw voedsel te eten gaf. Hierdoor kampte hij met ondergewicht en een groeiachterstand. Ook de kinderbescherming bemoeide zich er mee, want de vraag was of er nu sprake was van kindermishandeling of een moeder die het beste voor had met haar kind. Hierover liepen de meningen uiteen.
Er mag in het raw food dieet geen voedsel worden geconsumeerd dat wordt gebakken, gestoomd, gekookt of gebraden. Voedsel mag niet boven 42 graden Celsius worden verhit. Volgers van het dieet willen elke blootstelling aan schadelijke stoffen die bij het verhitten van voedsel kunnen ontstaan vermijden.
De maaltijden in een raw food dieet bestaan vooral uit fruit, rauwe groente, noten, (gekiemde) zaden en zeewier. Dierlijke producten zijn ook toegestaan zoals rauwe eieren, ongekookte melk en rauw vlees zoals tartaar. Aanhangers zijn vaak vegetarisch of veganistisch maar in principe worden rauwe dierlijke producten wel gedoogd. Ze geloven dat het eten van enkel rauwe voedingsmiddelen vele gezondheidsvoordelen heeft zoals gewichtsverlies, toegenomen energie, een verminderde kans op chronische ziektes. Ook vinden ze dat een raw food dieet een positieve invloed heeft op het milieu.
Het raw food dieet wordt afgeraden. Op lange termijn kunnen er gezondheidsproblemen optreden door het tekort aan voedingsstoffen, eiwit en calorieën waardoor ondervoeding kan optreden. Daarnaast kunnen sommige voedingsmiddelen niet rauw worden geconsumeerd. Zo zit er in rauwe bonen en andere peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine. Dit kan bij onvoldoende verhitten de werking van de darmen ontregelen en zelfs ook de nieren beschadigen.