Wat kan je van een online diëtist verwachten?

Een diëtist helpt je bij het aanleren van een gezond voedingspatroon, onder andere door gesprekken en gepersonaliseerde voedingsschema’s. Maar wanneer kan je terecht bij een diëtist? En wat mag je precies verwachten van een (online) diëtist?

Dietist met appel & meetlint

Wat doet een (online) diëtist?

Een diëtist helpt je bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht, bijvoorbeeld wanneer je wilt afvallen of aankomen. Daarnaast kan een diëtist je helpen bij het aanpassen van je voedingspatroon, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bepaalde allergieën of om medische redenen. De hulp die een diëtist aanbiedt, vindt vaak plaats in de vorm van consulten en voedingsschema’s.

Consulten

Consulten die een diëtist doet, helpen je om inzicht te krijgen in een gezond voedingspatroon. In zo’n consult helpt een diëtist je door middel van advies en tips om je gezondheidsdoelen te behalen. Ook is er tijdens deze consulten altijd ruimte voor vragen.

Voedingsschema’s

Voedingsschema’s zijn op maat gemaakte schema’s die je helpen om jouw persoonlijke gezondheidsdoelen te behalen. Een voedingsschema beschrijft wat je op welk moment van de dag kunt eten. Om het meest effectief te zijn, moet zo’n schema volledig worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Waar houdt een diëtist rekening mee?

Een diëtist begeleid je dus bij het behalen van je gezondheidsdoelen door middel van onder andere consulten en voedingsschema’s. Hierbij houdt een diëtist rekening met verschillende factoren zoals je persoonlijke doelen, je huidige en gewenste BMI en je bewegingspatroon.

Persoonlijke gezondheidsdoelen

Ten eerste zijn de persoonlijke gezondheidsdoelen die je hebt van groot belang bij het samenstellen van een voedingsschema. Wil je je huidige gewicht behouden? Of wil je graag in gewicht aankomen of afvallen? Dit zijn allemaal voorbeelden van persoonlijke doelen die van invloed zijn op jouw voedingsschema. Hier kan een (online) diëtist je bij helpen.

BMI berekenen

Soms weet je niet goed welke persoonlijke gezondheidsdoelen je hebt, bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe gezond je huidige gewicht is. Om daar achter te komen, kun je je BMI berekenen. BMI staat voor Body Mass Index en is een indicatie van een gezond gewicht voor iemand van jouw geslacht, leeftijd en lengte. Je kunt je Body Mass Index samen met een diëtist berekenen maar ook kan je de BMI hier online berekenen.

Een BMI van onder de 18,5 geeft ondergewicht aan. Een waarde tussen 18,5 en 25 geeft een gezond gewicht aan en een waarde boven de 25 wijst op overgewicht. Een score van meer dan 30 duidt op ernstig overgewicht. Aan de hand van je huidige BMI kun je bepalen wat je persoonlijke doel is. Zijn je waardes te hoog? Dan doe je er verstandig aan om gewicht te verliezen. Een diëtist zal je helpen bij het bepalen van zulke persoonlijke doelen en een bijbehorend voedingsplan. Hierbij zal altijd rekening worden gehouden met je gewenste BMI en je gewicht.

Vetpercentage

Naast je BMI, zegt ook je vetpercentage veel over je huidige gezondheid. In sommige gevallen zegt je vetpercentage meer over je gezondheid dan je BMI. Een diëtist houdt daarom altijd rekening met je vetpercentage, dat gemeten kan worden met een speciale weegschaal of met een huidplooimeting.

Ideale gewicht berekenen

Een andere tool om erachter te komen hoe gezond je huidige gewicht is, is door je ideale gewicht te berekenen. Dit gewicht is voor iedereen anders en wordt bepaald door je geslacht, leeftijd, lengte en levensstijl. Je ideale gewicht kun je berekenen via deze online tool. Een diëtist houdt hier rekening mee bij het bepalen van jouw persoonlijke voedingsplan.

Bewegingspatroon

Naast voeding houdt een diëtist ook altijd rekening met je bewegingspatroon. Genoeg bewegen heeft immers een positieve invloed op je gezondheid. Aangeraden wordt om elke week minstens 150 minuten aan matig intensieve inspanning te doen, verspreid over diverse dagen. Matig intensieve inspanning is bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals kracht- of duurtraining.

Wie mag zich diëtist noemen?

Voedingscoach, diëtist en gewichtsconsulent – zomaar wat voorbeelden van termen die je voorbij ziet komen wanneer je op zoek gaat naar een coach om je te helpen met je voedingspatroon. Wat is precies het verschil tussen deze drie?

Hoewel ze zich alle drie bezighouden met voeding, is alleen de titel diëtist een beschermde titel. Dat betekent dat de titel diëtist alleen gedragen mag worden door iemand die de HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek heeft afgerond en staat ingeschreven in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast is een diëtist verplicht zijn of haar kennis bij te houden. Doordat een diëtist naast kennis van voeding ook veel medische kennis heeft, mag een diëtist ook mensen met medische klachten begeleiden. De titels gewichtsconsulent en voedingscoach zijn geen beschermde titels en mogen dit niet. Daarnaast hoeven gewichtsconsulenten en voedingscoaches niet aan dezelfde eisen te voldoen als diëtisten. Beiden hebben wel een voeding gerelateerde opleiding genoten en kunnen je (net als een diëtist) goed helpen bij het aanleren van een gezond voedingspatroon. Een gewichtsconsulent helpt mensen met gewichtsproblemen, vaak vooral bij het afvallen of aankomen. Een voedingscoach is een meer algemene term voor iemand die je helpt bij het vormen van een gezond voedingspatroon.

Diëtist
4 jaar HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek
Diëtist Beschermde titel Kwaliteitsregister Beroepsvereniging
Gewichtsconsulent
Divers, gewichts- of voedingsconsulent
Gewichtsconsulent Beschermde titel Kwaliteitsregister Beroepsvereniging
Voedingscoach
Opleiding van enkele dagen tot vier jaar
Voedingscoach Beschermde titel Kwaliteitsregister Beroepsvereniging

Geen beschermde titel betekent dat iedereen zich zo mag noemen, check dus altijd de opleiding van de deskundige. Heb je gezondheidsklachten of een medische indicatie kies dan voor een diëtist.

Wat doet een online diëtist?

Een online diëtist doet eigenlijk precies hetzelfde als een ‘offline’ diëtist: mensen begeleiden bij het aanleren van een gezond voedingspatroon. Alleen dan vinden de consulten online plaats. Voor vragen en advies hoef je namelijk echt niet altijd fysiek in dezelfde ruimte aanwezig te zijn.

De voordelen van een online diëtist

We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten wat een diëtist jou te bieden heeft. De hulp en coaching bieden verschillende voordelen:

  • Geeft je inzicht in je huidige voedingspatroon
  • Helpt je gezondere keuzes te maken door middel van een plan
  • Leert je veel over voeding
  • Is een stok achter de deur
  • Biedt een luisterend oor en geeft antwoord op al je vragen

Online diëtisten van Gezondeten.nl

Gezondeten.nl is een platform waarop diëtisten en deskundigen hun kennis en expertise over gezonde voeding delen. In de huidige overvloed aan informatie is het namelijk belangrijk om niet alleen wetenschappelijk onderbouwde, maar vooral ook begrijpelijke antwoorden te geven op vragen over voeding. Samen gaan we zo de strijd aan voor een gezonder Nederland.

Onze deskundigen schrijven regelmatig artikelen om hun visie op gezonde voeding te kunnen delen. Deze artikelen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen op het gebied van voeding en gezondheid. Bekijk hier onze verdiepende artikelen.

Persoonlijke begeleiding

Onze online diëtisten helpen jou bij het aanleren van een gezonder voedingspatroon. Dat doen we door middel van persoonlijke online begeleiding en gepersonaliseerde voedingsschema’s. Ook zijn we altijd bereikbaar voor advies en vragen. Samen werken we zo aan het behalen van jouw persoonlijke doelen.

Gepersonaliseerde voedingsschema’s

Of het nou je doel is om af te vallen, aan te komen of om op gewicht te blijven, een nieuw eetpatroon aanleren kan erg lastig zijn. Een gepersonaliseerd voedingsschema geeft je houvast en kan je helpen om nieuwe eetgewoontes snel eigen te maken. Onze gepersonaliseerde voedingsschema’s zijn gevuld met recepten die volledig worden aangepast aan jouw voorkeuren. Bij het samenstellen van deze schema’s houden we rekening met jouw persoonlijke situatie, doelen en andere wensen.

Meer dan 1500 recepten verzameld in één app

In onze voedingsapp krijg je toegang tot meer dan 1500 heerlijke recepten die je eenvoudig zelf kunt bereiden. Naast een uitgebreide ingrediëntenlijst vind je hier ook de bereidingswijze en een overzicht van de voor jou meest belangrijke voedingswaarden. Zo weet je meteen wat je binnenkrijgt. Om het je extra gemakkelijk te maken kun je via de app direct je boodschappen bestellen én laten bezorgen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Gezondheidsraad (2017). Beweegrichtlijnen 2017 (Nr. 2017/08)

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: thumb_alt in <b>/home/gezondeten/domains/gezondeten.nl/public_html/system/abstract.DBObject.php</b> on line <b>79</b><br />

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten!

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, aankomen, gezond eten en omgaa...

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: thumb_alt in <b>/home/gezondeten/domains/gezondeten.nl/public_html/system/abstract.DBObject.php</b> on line <b>79</b><br />

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren of op een stokbroo...

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: thumb_alt in <b>/home/gezondeten/domains/gezondeten.nl/public_html/system/abstract.DBObject.php</b> on line <b>79</b><br />

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maar waarom is dit belangrijk en v...

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: thumb_alt in <b>/home/gezondeten/domains/gezondeten.nl/public_html/system/abstract.DBObject.php</b> on line <b>79</b><br />

Griep

De griep is een vervelend virus, dat eigenlijk elke herfst en winter weer opduikt. Hoesten, rillingen en spierpijn, wie kent het niet? Soms wordt dit ...

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: thumb_alt in <b>/home/gezondeten/domains/gezondeten.nl/public_html/system/abstract.DBObject.php</b> on line <b>79</b><br />

9 klachten en symptomen van vitamine B12 tekort

Symptomen van vitamine B12 tekort zijn niet altijd even duidelijk. Toch is het belangrijk dat je deze leert herkennen. Deze vitamine speelt namelijk e...

Toon meer (323)
Volg ons