Wat is het raw food dieet?

Het raw food dieet bestaat al sinds de 19e eeuw, echter populariteit kreeg het pas een aantal jaren geleden. De aanhangers van het dieet geloven dat het consumeren van rauw voedsel het beste is voor de gezondheid. Gezondheidsexperts waarschuwen vooral voor de gevaren ervan.

Een aantal jaar geleden was een Nederlandse moeder in het nieuws die haar kind enkel rauw voedsel te eten gaf. Hierdoor kampte hij met ondergewicht en een groeiachterstand. Ook de kinderbescherming bemoeide zich er mee, want de vraag was of er nu sprake was van kindermishandeling of een moeder die het beste voor had met haar kind. Hierover liepen de meningen uiteen.

Er mag in het raw food dieet geen voedsel worden geconsumeerd dat wordt gebakken, gestoomd, gekookt of gebraden. Voedsel mag niet boven 42 graden Celsius worden verhit. Volgers van het dieet willen elke blootstelling aan schadelijke stoffen die bij het verhitten van voedsel kunnen ontstaan vermijden.

De maaltijden in een raw food dieet bestaan vooral uit fruit, rauwe groente, noten, (gekiemde) zaden en zeewier. Dierlijke producten zijn ook toegestaan zoals rauwe eieren, ongekookte melk en rauw vlees zoals tartaar. Aanhangers zijn vaak vegetarisch of veganistisch maar in principe worden rauwe dierlijke producten wel gedoogd. Ze geloven dat het eten van enkel rauwe voedingsmiddelen vele gezondheidsvoordelen heeft zoals gewichtsverlies, toegenomen energie, een verminderde kans op chronische ziektes. Ook vinden ze dat een raw food dieet een positieve invloed heeft op het milieu.

Het raw food dieet wordt afgeraden. Op lange termijn kunnen er gezondheidsproblemen optreden door het tekort aan voedingsstoffen, eiwit en calorieën waardoor ondervoeding kan optreden. Daarnaast kunnen sommige voedingsmiddelen niet rauw worden geconsumeerd. Zo zit er in rauwe bonen en andere peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine. Dit kan bij onvoldoende verhitten de werking van de darmen ontregelen en zelfs ook de nieren beschadigen.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is comfort food?

Alicia Izeboud
De betekenis van comfort food kunnen we eigenlijk al uit de naam halen, namelijk voedsel waar je blij van wordt. Vaak geeft comfort food je een nostal...

Waarom is comfort food zo lekker?

Sabrina Porru
Al heel vroeg in ons leven wennen we aan comfort food. Als baby al worden we getroost met vette, zoete melk als we huilen. Deze (moeder)melk is zeer r...

Wat is een Whole Food Plant Based (WFBP) dieet?

Alicia Izeboud
WFBP staat voor Whole Food, Plant Based. Het is een dieet waarbij iemand zoveel mogelijk plantaardige voeding eet, in de meest natuurlijke vorm. Hierb...

Wat is het Pioppi dieet?

Ilse Brand
Het Pioppi dieet is vernoemd naar een dorp in Zuid-Italië waar de bevolking een hogere levensverwachting heeft. Het is gemaakt door Dr. Aseem Malhotra...

Wat is een macrobiotisch dieet?

Julia Haarhuis
Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op de Aziatische yin en yang filosofie, waarbij niet alleen de voeding maar ook de gewoonten rond het eten zelf e...
Toon meer (979)
Volg ons