Wat is tryptofaan en in welke voeding zit het?

Tryptofaan is een van de twintig aminozuren die gebruikt worden bij de eiwitsynthese. Het is een essentieel aminozuur, dit houdt in dat het niet door het menselijk lichaam gevormd kan worden en dus via de voeding moet worden opgenomen. Tryptofaan komt voor in eiwitrijke voeding zoals melk, kaas, gevogelte en tonijn. Daarnaast komt het voor in onder andere haver, bananen, gedroogde pruimen, brood, pinda’s en chocolade en in sommige soorten zaden.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat doet tryptofaan voor je lichaam?

Simone de Lange
Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt door het lichaam omgezet in de stof 5-HTP (5-hydroxytryptofaan). Deze stof speelt een belangrijke rol bij de...

Welke voedingsmiddelen helpen tegen nervositeit?

Else Teuben
Bij stress of nervositeit kan het eten van omega-3 (vis)olie, vitamine C en magnesium helpen. Omega-3 en vitamine C helpen met het verminderen van een...

Wat is de ziekte pellagra?

Rabia Kechouh
Pellagra is één van de vitamine deficiëntieziekten. Pellagra ontstaat bij een gecombineerd tekort aan vitamine B3 (ook wel niacine) en het aminozuur t...

In welke voeding zit glycyrrhizine en wat doet het?

Fleur Drost
Glycyrrhizine zit in drop of zoethout thee. De stof glycyrrhizine in deze producten zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt en het kan voor een bloeddru...

Hoeveel groente zit er in een groenteburger?

Ilse Brand
Groenteburgers vervangen geen groente, maar kunnen wel dienen als vleesvervanger, volgens het Voedingscentrum. De meeste groenteburgers bevatten zo’n ...
Toon meer (1680)
Volg ons