Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door bacteriële fermentatie van melk. De bacteriën produceren melkzuur dat de melkeiwitten samenklontert, waardoor yoghurt dik en licht zuur van smaak wordt.

De bacterieculturen die nodig zijn voor het produceren van yoghurt zijn Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Soms worden er extra levende bacteriën (probiotica) aan yoghurt toegevoegd voor mogelijke gezondheidsvoordelen voor de darmflora. Voor deze gezondheidsvoordelen is nog weinig wetenschappelijk bewijs. Yoghurt is rijk aan onder andere eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12.

Personen met lactose intolerantie die geen zuivelproducten kunnen verdragen, kunnen mogelijk wat yoghurt eten vanwege de lagere lactose concentratie. Fermentatie door de bacteriën breekt lactose af tot melkzuur.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Rabia Kechouh
Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan in ieder geval niet in de Schij...

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Simone de Lange
Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacteriën gebruik die melksuiker omz...

Hoe maak je gezond ijs?

Terry Schouten
Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of staafmixer, fruit (vers of ...

Wat is skyr?

Desiré van der Kruk
Skyr is een IJslands gekweekt zuivelproduct. Het heeft de consistentie van Griekse yoghurt, maar is milder van smaak. Skyr kan worden geclassificeerd ...

Wat zijn goede snackgroenten?

Professor Bink
Het antwoord hierop is simpel; alle snackgroenten zijn goed voor je. De keuze aan snackgroenten is vrij groot. Denk hierbij aan paprikaatjes, cherryto...
Toon meer (945)
Volg ons