Wat is zuivel?

Zuivel is een algemene benaming voor voedsel dat wordt geproduceerd uit de melk van zoogdieren. Er worden met name zuivelproducten gemaakt met melk van koeien, maar men gebruikt ook de melk van waterbuffels, geiten, schapen en kamelen.

Zuivelproducten omvatten voedingsmiddelen zoals yoghurt, karnemelk, room, kwark, kaas en boter. Zuivelproducten, voor degenen die ze kunnen consumeren, fungeren als een bron van eiwitten, vetten en melksuiker. Zuivel bevat nuttige voedingsstoffen zoals calcium, waarvan is aangetoond dat het de botdichtheid verbetert, vooral in combinatie met vitamine D. Zuivelproducten kunnen problemen veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom heb ik als 70-plusser meer zuivel nodig?

Melissa Verlaan
Volgens de Schijf van Vijf hebben 70-plussers vier porties zuivel per dag nodig, terwijl dit voor jongere volwassenen maar twee tot drie porties is. W...

Welke verschillende vegetarische diëten zijn er?

Professor Bink
In de basis zijn er vijf verschillende soorten vegetarische diëten. Binnen een lacto-vegetarisch dieet vermijdt men eieren en vlees, maar laat men ...

Heeft vee van biologische zuivel een beter leven?

Wendy van Doorn
De biologische melkveehouderij houdt meer rekening met het dierenwelzijn dan de gangbare melkveehouderij. De koeien hebben meer leefruimte omdat zij i...

Wat is een macrobiotisch dieet?

Julia Haarhuis
Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op de Aziatische yin en yang filosofie, waarbij niet alleen de voeding maar ook de gewoonten rond het eten zelf e...

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

Wendy van Doorn
De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct. Vetpercentage Van nature bevat ieder zuivelproduct een bepaal...
Toon meer (952)
Volg ons