Hoe kun je gezond eten met een klein budget?

Hoe kun je gezond eten met een klein budget?

Er wordt nog vaak gedacht dat gezond leven met een klein budget niet mogelijk is. Dit is echter niet juist. Er zijn namelijk genoeg oplossingen en trucjes waarmee je gezond leven goedkoop kunt maken. 

Inkopen met een klein budget 

  • Aanbiedingen: Houd de aanbiedingen in de gaten. Dit kun je doen in de winkel, met foldertjes of met een app (bijvoorbeeld ‘reclamefolder’).
  • De markt: Ga eind van de middag naar de markt. Veel producten gaan dan namelijk voor een prikkie weg, omdat ze het anders moeten weggooien.
  • Goedkope supermarkten: Doe je boodschappen bij budgetsupermarkten waar je uit dozen winkelt. Dit zijn de meest goedkope supermarkten.
  • Seizoensproducten: Kook met seizoensproducten. Zo zijn bijvoorbeeld asperges of blauwe bessen in de winter enorm duur, maar in bepaalde periodes in de zomer zijn ze veel betaalbaarder.
  • Budgetmerken: Kies voor budgetmerken in plaats van A-merken. 
  • Maak een boodschappenlijst: Zorg dat je met een boodschappenlijst de supermarkt in gaat. Zo kun je veel gerichter inkopen doen en voorkom je impulsaankopen.

Slim besparen

  • Gooi niets weg: Gooi oude of overrijpe producten niet weg. Wees creatief en verwerk ‘oude’ producten bijvoorbeeld in smoothies, rooster oud brood of maak pannenkoekjes met bijvoorbeeld een overrijpe banaan.
  • Meenemen: Neem altijd eten en drinken mee van huis. Zo hoef je niks buitenshuis te kopen en dit scheelt je aan het eind van de maand een hoop geld.
  • Diepvriesgroente- en fruit: Gebruik diepvriesgroente- en fruit. Groente en fruit uit de diepvries is net zo gezond als verse groente en fruit, alleen ben je een stuk goedkoper uit.
  • Zonnebloempitten en amandelen: Eet je graag noten en zaden, ga dan voor zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten en kies voor amandelen in plaats van macadamianoten. Zo heb je net zo’n gezond product, alleen voor een stuk lager budget.
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Diëten Diëten

Wat is Weight Watchers?

Weight Watchers, een afvalprogramma met bijeenkomsten met lotgenoten, is opgericht in 1963 door Jean Nidetch, een Amerik...

Diëten Diëten

Waarom zijn veel studenten vegetariër?

Studenten kunnen verschillende redenen hebben om vegetarisch te zijn. Redenen kunnen zijn: Prijs: Vlees en vis kan re...

Gezond leven Gezond leven

Hoe gezond ben je als je gezond eet?

Hoe gezond je bent als je gezond eet is heel moeilijk te zeggen. Als je een gezond eetpatroon hebt, krijg je veel bouwst...

Medisch Medisch

Hoe kan ik mezelf disciplineren om gezond te eten?

Van jezelf eisen dat je altijd gemotiveerd bent om gezond te eten, is simpelweg niet realistisch. Veel mensen die willen...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel kost een gezonde maaltijd?

Gezonde voeding kan je zo duur maken als je zelf wilt. Elke dag verse zalm en quinoa is duurder dan aardappelen en diepv...

Toon meer (1130)