Er zijn veel factoren die onze hormoonhuishouding beïnvloeden en ons
voedingspatroon is daar zeker één van. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn.
De volgende voeding kan onze hormoonhuishouding positief beïnvloeden:
- Gebruik genoeg (gezonde) vetten. Vetten zijn nodig voor de aanmaak van een reeks belangrijke hormonen. Denk hierbij aan avocado, olijfolie, haring, lijnzaadolie,
walnoot, hennepzaad en ei. - Eet voldoende eiwitten. Aminozuren zijn onmisbaar bij de productie van hormonen. Goede bronnen zijn kidneybonen, kalkoen, zalm, linzen, sardines, hennepzaad en amandelen.
- Beperk het gebruik van suikers en koolhydraten. De meeste mensen eten te veel koolhydraten. Dit zorgt voor een te hoge productie van het hormoon insuline.
- Kies voor onbewerkte voeding.
- Eet voldoende (biologische) groente. Streef naar 500 gram per dag. Echte hormoonboosters zijn onder andere paranoten, eieren, blauwe bessen, vette vis en zeegroente.
Voedingsmiddelen die onze hormoonhuishouding negatief beïnvloeden zijn:
- suiker
- alcohol
- tarwe
- koemelk
- koffie
- chemische E-nummers
- light-producten
- voeding uit blik.