Wat is lactase en wat doet het?

Wat is lactase en wat doet het?

Lactase is een enzym in de darmen dat lactose verteert. Lactose kan zonder vertering namelijk niet opgenomen worden in het bloed. Lactose komt voor in zuivelproducten, zoals melk en yoghurt.

Het enzym lactase wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm. In de dunne darm doet lactase ook zijn werk door lactose af te breken tot galactose en glucose. Deze twee stoffen kunnen wel opgenomen worden in het bloed via de darmwand.

Niet iedereen heeft genoeg lactase in de dunne darm. Er wordt dan gesproken van een lactase-deficiëntie. Als dit ook lichamelijke klachten veroorzaakt, dan wordt het lactose-intolerantie genoemd. Deze klachten ontstaan doordat lactose in de dikke darm terecht komt. De bacteriën in de dikke darm breken de lactose dan af, waardoor gassen en vetzuren ontstaan. Dit veroorzaakt verschillende klachten zoals winderigheid, opgeblazen buik, diarree, buikpijn en misselijkheid.

Bericht bewaren
Beoordeel
Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Het zit in room, wei en kaas. Bij producten uit de voedselindustrie wordt ...

Diëten Diëten

Hoe kan ik zuivelproducten vervangen bij een lactose intolerantie?

Bij een lactose intolerantie wordt melksuiker minder goed verdragen. Om aan een volwaardig voedingspatroon te kunnen voldoen ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is melksuiker?

Melksuiker is de lactose in melk. Lactose is één van de vele suikersoorten die in de natuur voorkomen. Lactose, of melksuiker...

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Toon meer (1872)
Volg ons