Moe na het eten? 7 tips om after dinner dip te voorkomen

Veel soorten voeding kunnen een jojo effect hebben op je suikerspiegel. Deze schiet omhoog en daarna keldert je suikerspiegel weer in een rap tempo. En dat maakt je vaak moe na het eten.

In dit artikel geven we je zeven tips over hoe je na je ontbijt, je lunch en je avondeten er weer tegenaan kunt gaan.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

het is normaal na een zware maaltijd dat je je een beetje moe voelt

Waarom moe na het eten?

Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten.

Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding. Hiervan wordt je dus tijdelijk een beetje loom en moe na het eten. 

Tips om een after dinner dip te voorkomen

Ondanks de energie dat het lichaam vraagt om het eten te verwerken, moet een gezonde maaltijd je juist energie geven. Daarom nu onze 7 tips om een energiedip te voorkomen.

Sommige voeding kost veel energie voor het lichaam om te verteren.

Tip 1: Vermijd suikerrijke voeding / snelle koolhydraten

Een maaltijd kan soms heel zwaar op je maag vallen. Dit heeft niet altijd zozeer te maken met de hoeveelheid die je eet maar ook met wát je eet. Sommige voeding kost veel energie voor het lichaam om te verteren.

Koolhydraten

Het gaat dan met name om voeding met snelle koolhydraten en dus snelle suikers. Denk hierbij aan witbrood, witte pasta, witte rijst, wraps en dergelijke. Dit zijn 'lege' koolhydraten omdat ze nauwelijks voedingsstoffen bevatten en een hoge glycemische index hebben. Je bloedsuikerspiegel stijgt er enorm snel door.

Als je bloedsuiker door suikerrijke voeding omhoog schiet gaat je lichaam het hormoon insuline aanmaken om de overtollige glucose (suiker) door de lever te absorberen en zo je bloedsuikerspiegel weer op normaal niveau te krijgen. Hierdoor word je moe, loom en lusteloos. 

Als je lichaam keer op keer, bij elke maaltijd veel insuline aan moet maken kun je insuline resistent worden. Je kunt dan uiteindelijk belanden in een voorstadium van diabetes type 2.

Van suikerrijke voeding (snelle koolhydraten) raak je tijdelijk verzadigd, maar na een uurtje krijg je alweer trek.

Suikers

Als je suikerrijke producten eet, komen er ook aminozuren vrij in je lichaam, zoals de stof tryptofaan. Deze stof wordt in de hersenen omgezet in onder andere serotonine. Dit is een kalmerende stof en je kunt je hierdoor dus suf gaan voelen.

Bewerkte voeding is ook niet bevorderlijk voor je energielevel. Buiten het feit dat er vaak veel suikers en conserveringsmiddelen in zitten is het voedsel 'verfijnd', dus 'voor-verteerd'. Bewerkt eten gaat meestal rechtstreeks je bloedbaan in.

Magnesium werkt als spierontspanner

Voeding waar je moe na het eten van kan worden

Producten met veel magnesium zoals bananen, pompoenpitten en heilbot zijn supergezond maar bevatten veel magnesium. Dit is een essentieel mineraal voor je gezondheid, maar werkt ook als spierontspanner. Hierdoor kun je loomheid ervaren

Rood vlees is moeilijk te verteren door je lichaam. Het kost veel energie. Je kunt beter kiezen voor bijvoorbeeld vette vis zoals zalm. De Omega 3 in vette vet staat erom bekend dat het hersenfuncties zoals de concentratie stimuleert.

Wij hebben hier geen Thanksgiving, maar misschien eet je weleens kalkoen. Dit vlees zorgt voor een slaperig gevoel omdat het vol zit met proteïnen. Proteïnen zijn gezond dus je moet het absoluut niet laten staan! Spinazie, soja, eieren, kaas, tofu en vis bevatten ook veel proteïnen.

Producten met een hoog melatonine gehalte zijn bijvoorbeeld kersen. Dit lichaamseigen stofje maak je aan om uiteindelijk 's avonds te kunnen slapen. Deze kun je dus beter 's avonds als toetje eten!

Conclusie: eet voeding met een lage glycemische index, zoals havermout, quinoa en eventueel volkorenbrood, gecombineerd met veel (groene blad)groenten, fruit, zaden, pitten en gezonde vetten zoals kokosolie en olijfolie. Verder kun je tussendoor gezonde snacks eten zoals avocado, eieren en noten.

Tip 2: Onderzoek mogelijke voedselintolerantie

Het kan goed zijn dat je een voedselintolerantie of voedselallergie hebt. Dit gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree of brandend maagzuur. Ook kun je last krijgen van huiduitslag en benauwdheid.

Het is goed om te onderzoeken welk voedingsbestanddeel bij jou klachten veroorzaakt. Dit kan van alles zijn; van gluten tot lactose, en van noten tot bepaalde fruitsoorten.

Plan je maaltijden

Tip 3: Plan je maaltijden

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het slim is om meerdere kleine porties te eten op een dag (zeker als je vaak moe bent na het eten); zo'n vijf kleinere maaltijden per dag. Tussen deze maaltijden laat je dan niet meer dan drie uur zitten.

Ga niet voor het slapengaan nog grote zware maaltijden wegwerken. Je kunt best wat kleins eten maar eet niet iets suikerrijks. Als je lichaam 's nachts tijden het slapen insuline gaat aanmaken heeft dat een slecht effect op je nachtrust.

Wist je dat...

...je ook last kan hebben van een after lunch dip?

Moe na het eten tip 4: Bewegen en daglicht

Ben je moe na het eten? Ga dan lekker even buiten wandelen. Beweging stimuleert je metabolisme (stofwisseling) en helpt je ook om 's nachts beter te slapen. Frisse lucht zorgt voor meer zuurstof.

Dit geldt eveneens voor licht. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en daglicht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine goed gereguleerd wordt, wat je 's nachts weer beter laat slapen.

Tip

Je kunt ook lekker dansen op je favoriete muziek helpt je ook om van je dipje af te komen. Een verfrissende douche nemen na het eten of even je polsen en nek besprenkelen met koud water geeft je tevens een oppepper.

Vermijd teveel alcohol en cafeïne

Tip 5: Vermijd teveel alcohol en cafeïne - verbeter je nachtrust

Koffie geeft je uiteraard een boost maar zodra de cafeïne is uitgewerkt kun je weer een dip verwachten. Hoe meer koffie je drinkt hoe meer van dit soort dipjes je krijgt. In groene thee of witte thee zit ook cafeïne, maar wel een stuk minder.

Je kunt dan problemen krijgen tijdens de nachtrust waardoor je overdag weer sneller vermoeid raakt. Drink niet meer dan vier koppen per dag en niet te laat op de avond. Drink al zeker geen energiedrankjes want deze zitten boordevol suikers en zoetstoffen.

Alcohol vertraagt de spijsvertering. Na het avondeten bevordert dit dus je after dinner dip.

Tip

Slapen na het eten maakt je vaak nog vermoeider, tenzij je een powernap doet van een minuut of twintig. Zet dan wel even een wekkertje.

Tip 6: Veel drinken en appelazijn gebruiken

Veel water drinken is goed voor de spijsvertering. Zorg ervoor dat je zeker zes glazen op een dag drinkt.

Voor of tijdens de maaltijd appelcider-azijn innemen zorgt voor een goede spijsvertering en heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel.

Moe na het eten tip 7: Stress verminderen

Door een teveel aan stress raakt je lichaam ontregeld. Het onttrekt onder andere bloed uit je maag waardoor op dat moment de spijsvertering als het ware 'on hold' wordt gezet, omdat het lichaam alle aandacht vestigt op je hartslag, ademhaling en spieren. Je kunt onder invloed van stress zelfs een maagzweer oplopen.

Focus op je maaltijd als je eet, eet rustig, blijf elke hap goed doorkauwen en ga zeker niet tegelijk achter je computer werken terwijl je eet. Zo word je minder moe na het eten.

Bonustip: Onderzoek mogelijke andere oorzaken

Wanneer je bovenstaande tips consequent toepast in je dagelijkse routine zal je hopelijk al een stuk minder last hebben van vermoeidheid na het eten. Blijven de klachten toch aanhouden? Bezoek dan je huisarts.

Er kan meer aan de hand zijn zoals bijvoorbeeld:

  • Bloedarmoede
  • Een traag werkende schildklier
  • Bijnieruitputting
  • Slaap apneu
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)
  • Urineweginfectie.

Dit zijn vaak aandoeningen waarvan de klachten onzichtbaar kunnen blijven; vermoeidheid is echter meestal een van de symptomen. After diner dipjes worden hierdoor vaak heftiger.

Tip

Tijdens de zwangerschap kun je overigens ook meer last hebben van vermoeidheid na het eten.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten: De Belangrijkste Voor- en Nadelen op een rij! (inclusief tips om pikant eten milder te maken)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

passageklachten doordat eten niet goed zakt in de slokdarm

Eten zakt niet goed, het gevoel dat eten blijft hangen

"Mijn eten zakt niet goed". Komt dit jou bekend voor? Heb je het gevoel dat het voedsel dat je nuttigt blijft hangen ach...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Toon meer (434)