Alles wat je wilt weten over alcohol (+ tips om te stoppen)

Af en toe een glaasje alcohol lijkt er helemaal bij te horen. Je geniet van een drankje op een feestje en proost samen op belangrijke momenten. Maar hoe normaal is het eigenlijk om alcoholische dranken te drinken?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de effecten van alcohol. Is alcohol slecht voor de gezondheid op de korte en lange termijn? 

In dit artikel leest wat de alcoholrichtlijn inhoudt. En krijg je tips die je helpen om te stoppen met alcohol.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

alcohol ethanol

Wat is alcohol?

Alcohol is de verzamelnaam voor verschillende dranken.

Alcoholische dranken worden door middel van fermentatie gemaakt worden. 

Dit is een proces waarbij bepaalde koolhydraten langzaam worden verteerd door schimmels.

Wist je dat...

...fermentatie niet alleen voor vast voedsel bedoeld is?

Tijdens het fermenteerproces komen er bepaalde gassen vrij. Een van die gassen is alcohol, ook wel ethanol genoemd.

Van verschillende soorten koolhydraten kun je alcohol maken. Zo maak je wijn van druiven, want deze zitten vol natuurlijke suikers.

Bier maak je juist van granen. Deze zijn weer rijk aan zetmeel, wat ook soort natuurlijke suiker is. 

Wist je dat...

...bedorven fruit ook gaat fermenteren en daardoor alcohol kan bevatten? Hierdoor kunnen dieren in het wild zelfs dronken worden van fruit. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Wat doet alcohol met je lichaam?

Iedereen die ooit een glaasje gedronken heeft, weet dat alcohol veel invloed heeft op je lichaam. Een van de bekendste effecten van alcohol is natuurlijk dat je je dronken of aangeschoten gaat voelen. Maar wat doet alcohol met je lichaam?

Na een glaasje krijg je het warm en voel je je ontspannen. Je gaat je misschien ook vrolijker en vrijer voelen.

Er zijn dus genoeg prettige effecten van alcohol. Het is ook goed om te weten wat de minder fijne effecten zijn.  

alcohol rol van lever

De rol van je lever

Alcohol is eigenlijk een giftige stof.

Je lichaam doet er dus alles aan om het zo snel mogelijk af te breken. Dat afbreken wordt door je lever gedaan.

Die is dus hard aan het werk wanneer je van je biertje of wijntje geniet.

Tip

Wil je je lever ontgiften? Dan kun je het beste een tijdje geen alcohol drinken. Wat je nog meer kunt doen lees je in dit artikel.

Mogelijk drink je iets te veel op een feestje. Dat brengt vooral het risico mee dat je moet overgeven, bewusteloos raakt of je roekeloos gedraagt. Na een feestje kan je lichaam zich meestal wel weer herstellen.

Je lever is ervoor gemaakt om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Bij een incidenteel alcoholisch drankje is er dus geen probleem. Drink je veel of vaak? Dan zijn de effecten van alcohol wat groter.

Ben je benieuwd of jouw drinkgedrag binnen de perken valt? Of ben je sowieso nieuwsgierig of je gezond eet en drinkt? Met onze quiz kom jij er binnen een paar minuten achter. Ook ontvang je persoonlijke tips om gezondere gewoontes op te pakken.

Zo werkt de afbraak van alcohol

Je lever verwerkt zo'n 95% van de alcohol. De rest zweet, plas of adem je uit. Zo'n 20 minuten na je eerste slok bereikt de alcohol je lever. Het verwerken van één standaardglas duurt ongeveer anderhalf uur.

Begin je om 23.00 met drinken en drink je zo'n 10 glazen? Dan mag je de volgende ochtend nog niet rijden. Helaas kun je het proces van afbraak niet of nauwelijks versnellen.

Alcohol wordt afgebroken tot acetaaldehyde. Het enzym alcohol dehydrogenase is hier verantwoordelijk voor.

Acetaaldehyde is een zeer giftige stof. Dit stofje zorgt waarschijnlijk voor de negatieve effecten van alcohol op je  lichaam. Vervolgens zet je lever deze stof om in acetaat, wat weer wordt omgezet in water en CO2.

Tip

Wil je stoppen met het drinken van alcohol en kun je wel een helpende hand gebruiken? Dan helpt het om een ervaren coach te zoeken die je bij het proces begeleidt. Via onze Matching tool vind je de juiste professional in de buurt.

verwerking alcohol

Wat versnelt de afbraak van alcohol?

Er is geen manier die alcohol sneller afbreekt. Dit tempo heeft te maken met onder andere je geslacht en lichaamsgewicht.

Ook hoe vaak je drinkt lijkt iets van invloed te zijn. Drink je vaker? Dan breekt je lijf de stof iets eerder af.

Wist je dat...

...er kunnen verschillende factoren van invloed zijn op hoe snel je iets merkt van de alcohol. Zo zul je eerder een effect voelen van het stofje als je weining gegeten hebt, slecht geslapen hebt of vermoeid bent.

Wat gebeurt er als je iedere dag alcohol drinkt?

Drink je elke dag alcohol? Dan is je lichaam elke dag bezig met herstellen. Het kost je dus veel energie, waardoor je je moe voelt. 

Dat kan weer invloed hebben op je immuunsysteem. Je lichaam heeft namelijk niet de energie om deze helemaal op peil te houden.

Ook hartziekten, een hoge bloeddruk en leverproblemen kunnen veroorzaakt worden door dagelijks drinken. Mentaal voel je je ook niet goed. Je bent misschien vergeetachtig of hebt een kort lontje.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Heb je last van een hoge bloeddruk en wil je hier wat aan doen? Dan doe je er goed aan om je alcoholgebruik aan banden te leggen. Er zijn nog meer acties die je eenvoudig zelf kunt ondernemen. Je leest er alles over in dit artikel.

effecten alchol

De langetermijn effecten van alcohol

Krijg je lichaam te vaak grote hoeveelheden alcohol binnen?

Dan kan dit op de lange termijn allerlei vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een van de vervelendste alcohol effecten is dat je meer risico loopt op verschillende soorten ziektes, zoals:

  • Hart- en vaatziektes
  • Diabetes type 2
  • Verschillende soorten kanker
  • Obesitas
Wist je dat...

...alcohol zo verslavend is omdat je er meer serotonine door aanmaakt? Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel. Dat willen je hersenen natuurlijk zoveel mogelijk ervaren.

Alcohol is niet goed voor je. Het kan huidproblemen veroorzaken of verergeren. Zo kan het stofje zorgen voor een versnelde huidveroudering en bijdragen aan een droge huid. Ook kan het  acnéklachten verergereren.

Andere effecten van alcohol zijn een verminderde vruchtbaarheid en schade aan je lever. Verder heeft overmatig alcoholgebruik  invloed op je hersenen. Zo kun je je misschien minder goed concentreren of lastiger leren. Ook kun je geheugenproblemen krijgen.

Het grote nadeel van alcohol is dat het erg verslavend is. Je weet zelf misschien wel wat de nadelige effecten van alcohol zijn. Toch vraagt je lichaam al snel om meer. Daarom heb je genoeg discipline nodig om het bij af en toe een glaasje te houden.

alcohol calorieen

Daarnaast bevatten alcoholische dranken veel calorieën. Dat komt doordat alcohol per gram 7 kcal bevat.

Ter vergelijking: 1 gram eiwitten of koolhydraten levert je slechts 4 calorieën.

Daarnaast zijn veel alcholische versnaperingen suikerrijk.

Het aantal calorieën die je binnenkrijgt hangt af van het soort drank. Een standaard glas wijn van 100 ml bevat al 70 tot 80 kcal. Voor een standaard glas bier (250 ml) is dit 110 kcal en voor een standaard glas likeur (35 ml) is dit 85 kcal.

Zo kan het drinken van alcohol leiden tot een ongezonde hoeveelheid buikvet en overgewicht

Wat is de alcoholrichtlijn?

Het is duidelijk dat de effecten van alcohol nogal groot kunnen zijn. Vooral wanneer je te veel drinkt. Maar hoeveel alcohol per dag is schadelijk? En hoeveel mag je maximaal drinken?? Dat staat in de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad.

Dankzij de juiste alcohol informatie, kun je een weloverwogen keuze maken wanneer je zin hebt in een glaasje.

Tip

Wil je de klachten na een avondje drinken beperken? Drink dan na ieder glas alcohol een glas water. En drink nooit op een lege maag.

De Gezondheidsraad adviseert in principe om geen alcohol te drinken. Doe je dat wel, dan is het belangrijk om het slechts bij één eenheid per dag te houden. Deze alcoholrichtlijn geldt voor bijna alle volwassenen.

Er zijn een paar groepen die alcohol helemaal zouden moeten laten staan. Dat zijn zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en iedereen jonger dan achttien jaar. Alcohol kopen mag daarom pas wanneer je achttien bent.

geen alcohol drinken

De alcoholrichtlijn stelt ook dat je beter niet kunt drinken bij bepaalde medicatie.

Volgens de richtlijn kun je ook beter geen alcohol drinken als je gevoelig bent voor verslavingen.

Bijvoorbeeld wanneer je ooit alcoholverslaafd was of een andere verslaving hebt. 

Wist je dat...

...er medicijnen zijn die niet goed samengaan met alcoholische dranken.

Wat is een eenheid alcohol?

In de alcohol richtlijn staat dus dat je het beter kunt houden bij maximaal één eenheid per dag. Maar wat houdt dat eigenlijk in? 

Het gaat dan om een standaardglas van een alcoholische drank. Deze glazen bevatten gemiddeld ongeveer 10 milliliter alcohol. 

Omdat verschillende alcoholsoorten een andere sterkte hebben, verschilt de grootte van een standaardglas.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...een standaardglas bier bevat 250 ml en een glas wijn 100 ml. Beide glazen bevatten wel evenveel alcohol. Omdat wijn bijna twee keer sterker is dan bier. 

Drink je graag sterke drank? Dan wil je er rekening mee houden dat hier nog meer alcohol in zit. Een standaardglas is dus automatisch ook een stuk kleiner.

Voor dranken met een alcoholpercentage van 35% geldt dat een eenheid slechts 35 milliliter bevat.

Wil je dus op je alcoholinname letten, maar drink je wel graag sterkere dranken? Volgens de alcohol richtlijn mag je alle soorten alcohol drinken. Houd het wel bij één passend glas per dag. 

Wist je dat...

...de verschillende alcoholpercentages de reden is waarom er speciale glazen zijn voor bier, wijn en sterke drank? Deze hebben allemaal de perfecte maat. Zo kun je je gemakkelijk aan de richtlijn houden.

stoppen met alcohol drinken

5 Tips die je helpen om te stoppen 

Je doet in principe niets verkeerds wanneer je af en toe van een glaasje alcohol geniet.

Toch overwegen veel mensen om te stoppen met alcohol. Dat is niet voor niets.

De effecten kunnen op de korte en lange termijn erg vervelend zijn.

Stoppen met alcohol drinken is voor jou misschien ontzettend eenvoudig. Je koopt gewoon geen alcoholische dranken meer. En je drinkt een glaasje spa rood als je een avondje uit bent. 

Gaat dit niet op voor jou? Wil je stoppen met alcohol, maar weet je niet goed hoe? Ik heb een paar tips voor je verzameld. Deze helpen je om te stoppen met drinken.

Tip 1: Prik een datum waarop je gaat stoppen met alcohol

Misschien heb je nog een leuke verjaardag volgende week. En denk je dat het beter is om daarna pas te stoppen. Uitstelgedrag levert je niet veel op.

Wacht dus niet tot het perfecte moment. Het perfecte moment is nu.

Tip 2: Deel je voornemen 

Vertel de mensen om je heen dat je gaat stoppen met alcohol. Zij weten dan dat ze je niet in de verleiding moeten brengen.

Ook kunnen ze je helpen gemotiveerd te blijven. Een mooi compliment in ontvangst nemen over je voortgang is heel belonend.

Nadelen alcohol opschrijven

Tip 3: Schrijf de belangrijkste nadelen van alcohol op

Vraag je af, waarom drink ik eigenlijk? Zet alle nadelen die je kunt bedenken onder elkaar.

Vind je dit lastig? Gebruik dan een dagboek om bij te houden hoeveel en hoevaak je drinkt.

Wellicht dat dit je inzicht geeft.

Tip 4: Zoek afleiding op moeilijke momenten

Vermijd lastige situaties zoals een feestje in de kroeg. 

Om te voorkomen dat je kniezend op de bank gaat zitten, kun je wat me-time inplannen. 

Maak een wandeling, luister een luisterboek of spreek met een vriend(in) af. 

Tip 5: Beloon jezelf met iets leuks

Heb je een tijd alcoholvrij geleefd? Beloon jezelf dan met iets dat je graag wilt doen of hebben. 

Doe bijvoorbeeld een paar euro in een pot op een avond dat je normaal gesproken had gedronken. Of beloon jezelf met een dagje uit.

Conclusie

Alcohol is een stofje dat in verschillende dranken voorkomt. Alcoholgebruik heeft verschillende bijwerkingen. Sommige worden als prettig ervaren. Zoals een warm gevoel, vrolijkheid en ongeremdheid.

Toch kunnen de effecten van alcohol op de lange termijn ook erg schadelijk zijn. Zo loop je meer risico op ziektes, hersenproblemen, onvruchtbaarheid en leverschade.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad om bij voorkeur niet te drinken. Heb je toch zin in een drankje? Hou het dan bij maximaal één eenheid per dag.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13398 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'