Alfalfa valt onder de zogenaamde "kiemgroenten". Kiemgroenten zijn zeer jonge plantjes waarvan de zaden of peulvruchten nog maar net ontkiemd zijn. Ze zijn vaak net ontsproten of hebben pas één of twee blaadjes. Alfalfa is pas gekiemde Luzerne. Luzerne is een inheemse Europese plant en wordt als plant vooral verbouwd als veevoer.
Voedingswaarde
Alfalfa bevat zowel koolhydraten, vetten als eiwitten. Ze bevatten weinig calorieën en er zitten relatief een hoop vitaminen en mineralen in zoals vitamine A, C, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en kalium. Daarmee past alfalfa zeker in een gezond eetpatroon.
Gezondheidsvoordelen
Er worden veel gezondheidsvoordelen aan alfalfa toegeschreven. Zo zou het onder andere de kans op hart -en vaatziekten of darmkanker verminderen, cholesterol verlagen, hormonen beter in balans houden, de bloeddruk verlagen, het immuunsysteem versterken en de behandeling van diabetes versterken.
Deze gezondheidsclaims zijn slechts gedeeltelijk wetenschappelijk geëvalueerd en ook voornamelijk getest bij dieren. Er zijn veel meer studies nodig om deze gezondheidsvoordelen bij mensen te onderzoeken. Daar komt bovenop dat alfalfa weinig weegt en in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd. Vaak wordt er een beetje alfalfa op een broodje kaas gelegd of als versiering gebruikt bij een salade. Er moet wel veel alfalfa gegeten worden om heel veel baat te hebben bij de vermeende gezondheidsvoordelen.
Extra groenten altijd goed
Alfalfa is een groente en alle groenten zijn goed voor de gezondheid. Niet één groente heeft alle voedingsstoffen in zich, en daarom is het van belang om zoveel mogelijk gevarieerd te eten. Omdat kiemgroenten vaak in kleine hoeveelheden worden gegeten, kunnen deze heel goed toegepast worden in een dagelijks eetpatroon en vooral als extra groente moment bij de lunch.