Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Cafeïnevrije koffie of 'decaf' smaakt net zo lekker als een heerlijke bak normale koffie. Cafeïne is een stof met stimulerende effecten. Deze stimulerende stof komt voor in verschillende planten en delen van planten. Theebladeren, koffiebonen maar ook cacaobonen zijn bekende producten die cafeïne bevatten. Maar hoe maakt men nu cafeïnevrije koffie? 

Wist je dat...

thee ook cafeïne bevat? In thee wordt deze stof theïne genoemd. Beide stoffen zijn exact hetzelfde, ondanks het verschil in naam. Wil je dus geen cafeïne binnenkrijgen, drink dan geen theesoorten met theïne.

Cafeïnevrije koffiebonen

Koffiebonen zonder cafeïne bestaan niet, de bonen moeten bewerkt worden hiervoor. De koffiebonen bevatten namelijk van nature een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne. Decaf koffie bevat ook na verwerking van de bonen nog een kleine hoeveelheid cafeïne. In de wet is vastgesteld dat een kop cafeïnevrije koffie maximaal 0,1% cafeïne mag bevatten. Anders mag de koffie niet als ''cafeïnevrij'' gezien worden. 

Bonen cafeïnevrij maken

 Koffie wordt op verschillende manieren cafeïnevrij gemaakt. De DMC- en kritische koolzuur-methode zijn de meest succesvolle methodes om de cafeïne uit de boon te halen.

De DCM-methode

Met de DCM-methode worden koffiebonen met water vochtig gemaakt. Vervolgens worden deze in extractiemiddel geweekt. Dit herhaalt zich tot de cafeïne in de koffiebonen is opgelost. Daarna worden de bonen gestoomd en de resten van het extractiemiddel uit de bonen verwijderd. De laatste stap in dit proces is het drogen van de bonen op een lage temperatuur.  De bonen zijn dan klaar om gebrand te worden..

De kritische koolzuur-methode

Voor de kritische koolzuur-methode worden de bonen in water gedompeld. De bonen nemen het vocht op, waardoor de cafeïne vrij komt. De cafeïne wordt hierna opgelost, met behulp van hoge druk. Dit proces is een succes omdat het koolzuur (CO2) verdampt bij het drogen van de bonen. Hierdoor houdt je schone, cafeïnevrije bonen over. 

Wist je dat...

vóór deze processen starten, koffiebonen vaak 1 tot 2,5% cafeïne bevatten? Een normale kop koffie bevat namelijk ongeveer 100mcg cafeïne, terwijl een decaf koffie vaak tussen de 20 en 40 mcg cafeïne bevat. Deze hoeveelheid is zo laag, dat het geen stimulerend effect heeft.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Douwe Egberts (link)

Dewika

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Welke theesoorten mag ik niet drinken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Niet alleen in koffie zit cafeïne, ...

Voeding Voeding

Welke koffiesoorten kunnen zijn schadelijk voor je?

In koffie zitten verschillende stoffen die schadelijk kunnen zijn. Zo zit in elke koffie cafeïne en bij een grote hoevee...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën zitten er in koffie?

Vaak wordt er gezegd dat er veel verstopte calorieën zitten in dranken, maar dat is niet bij alle dranken het geval. Hoe...

Voeding Voeding

Hoeveel koffie kan ik drinken per dag?

Mensen die dagelijks drie tot vijf koppen koffie drinken hebben een lager risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit ond...

Voeding Voeding

Is koffie schadelijk bij hart- en vaatziekten?

Als koffie met mate wordt gedronken kan het de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten juist verlagen. Koffie is n...

Toon meer (616)
Volg ons