Vissticks bestaan meestal uit witvis, vaak koolvis of kabeljauw, en je koopt ze diepgevroren. Er zijn ook vissticks verkrijgbaar die van zalm zijn gemaakt. De vis die erin zit is redelijk gezond, het krokante laagje paneermeel en dat eromheen zit is minder gezond. En het feit dat ze zijn voorgebakken. De bereidingswijze van de visstick is dus vaak de boosdoener.
Zijn vissticks gezond?
Vissticks uit de frituur
Frituren is sowieso niet gezond, het is de meest vette manier van voedsel bereiden. Daar komt bij dat vissticks vaak zijn voorgebakken in de frituur, waardoor ze al vet zijn van zichzelf. Als je ze dan thuis ook nog frituurt gebruik je dus veel meer vet dan nodig én gezond voor je is.
Vissticks uit de koekenpan
In de koekenpan voeg je vaak ook nog vet toe, dus hiervoor geldt een beetje hetzelfde als voor frituren: je bakt twee keer. Al kun je het vet hier natuurlijk veel beter doseren. En in een pan met antiaanbaklaag gebruik je weinig tot geen vet en dat scheelt een hoop. Je kunt dus beter de koekenpan dan de frituurpan tevoorschijn halen!
Vissticks uit de oven en de airfryer
Dit is een gezonde manier van vissticks bereiden omdat je geen vet toevoegt. Of je de oven of de airfryer gebruikt maakt niet zoveel uit, beide garen op basis van hete lucht. Conclusie: vissticks uit de oven of de airfryer zijn een veel gezondere keuze dan uit de frituur of koekenpan.
Zijn vissticks een goede keuze als je wil afvallen?
Vissticks uit de diepvries zijn niet zo’n goede keuze als je wil afvallen. Ze zijn al voorgebakken als je ze koopt en zijn dus vet van zichzelf. Als je toch vissticks wil eten tijdens je dieet, maak ze dan zelf. Er zijn veel gezonde recepten te vinden, zodat ze ook in een caloriearm dieet passen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolHoeveel calorieën zitten er in vissticks?
In één visstick van 30 gram zitten 58 kilocalorieën. Ter vergelijking: in 30 gram kibbeling zitten ongeveer 63 kilocalorieën en in een kroket van 70 gram zitten er ongeveer 131. Ondanks dat het aantal calorieën per 30 gram overeenkomt, is een visstick toch de gezondste keuze als je onweerstaanbare zin hebt in een snack.
Waar dat aan ligt? Aan de portie. Een portie kibbeling is namelijk geen 30, maar al gauw 145 gram en ook is het lastig om een halve kroket te bestellen!
De 58 kilocalorieën die een visstick telt bestaan uit 5,1 gram koolhydraten, 2,4 gram vetten – waarvan 0,5 verzadigd - en 3,9 gram eiwitten [1].
Vegan vissticks
Het assortiment vegan producten in de supermarkt wordt steeds groter en in de meeste supermarkten kun je ook vegan vissticks kopen. Die hebben net als veel vleesvervangers soja als basis.
Soja is van zichzelf eiwitrijk en om die reden een goede visvervanger. De Volkskrant concludeert in een onderzoek naar vegetarische visvervangers dat deze ‘redelijk gezond ’zijn en ‘vergelijkbaar met échte’ visproducten.’ Ze bevatten iets meer vezels en iets minder eiwit [2].
Glutenvrije vissticks
Als je een glutenallergie of -intolerantie hebt kun je voor glutenvrije vissticks kiezen. In plaats van paneermeel is tarwemeel, rijstmeel, maismeel of kikkererwtenmeel gebruikt. De voedingswaarden zijn ongeveer gelijk.
Zijn vissticks een gezonde keuze voor kinderen?
Veel kinderen houden niet van vis, maar wel van vissticks. Dat komt door het krokante laagje én omdat het eruitziet als een snack en dat is herkenbaar voor ze.
Vissticks zijn een gezondere keuze dan bijvoorbeeld een kroket of een frikandel, maar het kan nog altijd beter. Hoe? Zelf maken!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Zelf vissticks maken
Zelfgemaakte vissticks kunnen een stuk gezonder zijn dan de variant die je in de supermarkt koopt. Om te beginnen kun je zalm gebruiken in plaats van kabeljauw of koolvis, daar zitten namelijk veel meer gezonde vetten in.
Daarnaast kun je zelf paneermeel maken en (oud) volkorenbrood gebruiken als basis, dat is een stuk gezonder dan de kant-en-klare versie die vaak is gemaakt van wit meel. En als je ze vervolgens in de oven gaart, hoeft er geen vet meer aan te pas te komen.
Als kinderen meehelpen met koken is de kans groter dat ze willen proeven dan wanneer je het ze gewoon voorzet [3]!
Gezonde alternatieven
Vis is gezond, er zitten veel essentiële vetzuren in die onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon. Als je kinderen niet graag ‘gewone’ vis eten kun je proberen het in een gerecht te verwerken. Bijvoorbeeld een (volkoren) pasta- of couscousgerecht waar je kleingesneden stukjes gestoomde zalm of makreel aan toevoegt.
Zo wennen ze aan de smaak van vis en zit je voor de belangrijke voedingsstoffen niet langer aan die eeuwige visstick vast!
Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach