Welke witvis is het gezondst?

Welke witvis is het gezondst?

Er bestaat geen vis die het "gezondst" is. Vis eten is een gezonde keuze. Vis bevat onverzadigde visvetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Vis bevat daarnaast veel eiwit. Ook zijn de meeste vissoorten rijk aan vitamine B12, jodium, fosfor, seleen en vitamine B6. Het Voedingscentrum adviseert één keer per week vis te eten, en bij voorkeur vette vis.

Soorten vis

We hebben het vaak over witvis en andere vissoorten zoals zalm en tonijn. Er bestaan zoetwatervissen en zoutwatervissen. Tevens kun je kiezen uit wild gevangen vis of kweekvis. Als laatste is er een onderscheid te maken in het vetgehalte van de vis. Je hebt vette vis, matig vette vis en magere vissoorten. 

Magere witvis

Magere witvis bevat minder dan 2% vet. Populaire soorten zijn kabeljauw, koolvis, tilapia en tong. Maar ook schelpdieren zoals mosselen en oesters vallen onder de magere witvissoorten. Magere witvis kan een gezonde keuze zijn omdat deze soort relatief veel eiwit bevat. Ook kan het een gezonde keuze zijn wanneer iemand calorieën wil beperken.

Matig vette witvis

Matig vette witvis heeft een iets hoger vetgehalte, namelijk 2 tot 10%. De bekendste matig vette vissoorten zijn pangasius, schol, sardine, forel en zeebaars. Maar ook garnalen vallen onder deze vissoort. 

Vette witvis

Haring, makreel, paling en sprot zijn de vetste witvissoorten. Omdat de Gezondheidsraad vette vis adviseert boven magere vis, zou je dus kunnen concluderen dat deze vissoorten het meest gezond zijn. Deze bevatten de meeste omega 3-vetzuren EPA en DHA, die zo gezond zijn.

Toch kleven er ook nadelen aan de consumptie van sommige vette vissoorten. Zo wordt er in Nederland voornamelijk zoute haring gegeten. Eén haring bevat iets meer dan 2 gram zout, wat al 30% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En paling uit Nederlandse wateren bevat over het algemeen een hoog gehalte aan dioxine. Dioxines omvatten een groep van chemische stoffen die bij (vuil)verbrandingsprocessen kunnen ontstaan.

Meest gezonde keuze

Variatie is altijd de beste keuze. Een vette vis zoals makreel op de boterham of in een salade is een hele goede keuze. Af en toe een haring eten is ook prima. Maar ook een magere witvis als kabeljauw past in een gezond eetpatroon. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Calorieën verbranden met wandelen

Zijn 10.000 stappen per dag nodig voor een goede gezondheid?

Herken je dat? Je kijkt aan het eind van de dag op je sporthorloge. Oh nee! Je hebt je stappendoel voor vandaag nog niet...

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, m...

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

9 Redenen om vitamine D in het zonnetje te zetten

Wist je dat vitamine D een van de weinige vitamines is die je lichaam zelf kan aanmaken? De zon is hierbij belangrijk. M...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

kibbeling gezond

Kibbeling: Calorieën, Gezondheidsvoordelen en Allergieën

Een portie verse kibbeling van de markt of de visboer, is een favoriet voor velen. De lekkernij geeft je energie en voor...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'