Er bestaat geen vis die het "gezondst" is. Vis eten is een gezonde keuze. Vis bevat onverzadigde visvetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Vis bevat daarnaast veel eiwit. Ook zijn de meeste vissoorten rijk aan vitamine B12, jodium, fosfor, seleen en vitamine B6. Het Voedingscentrum adviseert één keer per week vis te eten, en bij voorkeur vette vis.
Soorten vis
We hebben het vaak over witvis en andere vissoorten zoals zalm en tonijn. Er bestaan zoetwatervissen en zoutwatervissen. Tevens kun je kiezen uit wild gevangen vis of kweekvis. Als laatste is er een onderscheid te maken in het vetgehalte van de vis. Je hebt vette vis, matig vette vis en magere vissoorten.
Magere witvis
Magere witvis bevat minder dan 2% vet. Populaire soorten zijn kabeljauw, koolvis, tilapia en tong. Maar ook schelpdieren zoals mosselen en oesters vallen onder de magere witvissoorten. Magere witvis kan een gezonde keuze zijn omdat deze soort relatief veel eiwit bevat. Ook kan het een gezonde keuze zijn wanneer iemand calorieën wil beperken.
Matig vette witvis
Matig vette witvis heeft een iets hoger vetgehalte, namelijk 2 tot 10%. De bekendste matig vette vissoorten zijn pangasius, schol, sardine, forel en zeebaars. Maar ook garnalen vallen onder deze vissoort.
Vette witvis
Haring, makreel, paling en sprot zijn de vetste witvissoorten. Omdat de Gezondheidsraad vette vis adviseert boven magere vis, zou je dus kunnen concluderen dat deze vissoorten het meest gezond zijn. Deze bevatten de meeste omega 3-vetzuren EPA en DHA, die zo gezond zijn.
Toch kleven er ook nadelen aan de consumptie van sommige vette vissoorten. Zo wordt er in Nederland voornamelijk zoute haring gegeten. Eén haring bevat iets meer dan 2 gram zout, wat al 30% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En paling uit Nederlandse wateren bevat over het algemeen een hoog gehalte aan dioxine. Dioxines omvatten een groep van chemische stoffen die bij (vuil)verbrandingsprocessen kunnen ontstaan.
Meest gezonde keuze
Variatie is altijd de beste keuze. Een vette vis zoals makreel op de boterham of in een salade is een hele goede keuze. Af en toe een haring eten is ook prima. Maar ook een magere witvis als kabeljauw past in een gezond eetpatroon.