Zoet broodbeleg is minder gezond dan hartig beleg door de suikers die er vaak in verwerkt zijn. Dit beleg bevat dan ook meer calorieën dan hartig beleg door deze suikers, waardoor de keuze minder gezond is. Maar welk zoet beleg is dan het gezondst?
Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.Het is belangrijk om na te gaan of er op het product ‘’zonder toegevoegde suikers’’ staat vermeld, zo weet je dat een product gezonder is dan een regulier product. Beleg dat buiten de Schijf van Vijf valt en waar je wekelijks voor mag kiezen, zijn bijvoorbeeld chocoladepasta en kokosbrood.
Welk zoet broodbeleg is het gezondst?

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek