Wetenschappelijk bewezen: hoe meer koffie je drinkt, des te langer je leeft

Koffie drinken verlengt je leven, wetenschappelijk bewezen!

Koffie is één van de meest gezonde dranken ter wereld.

Het is meer dan alleen een donkerbruine, cafeïne-houdende vloeistof.

Een bakkie pleur bevat een groot aantal bestanddelen die een enorm goede werking heeft op de gezondheid.

Grootschalige recente studies hebben aangetoond dat mensen die veel koffie drinken, langer leven.

En ook minder vaak in aanraking komen met ziektes als Alzheimer en Diabetes type 2.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Koffie: bron van antioxidanten

We kennen allemaal de stof cafeïne in koffie. Maar er zitten nog veel verbindingen/samenstellingen in koffie, waarvan de wetenschap nog niet eens kan vaststellen om welke stoffen het precies gaat. We weten wel dat het meestal antioxidanten betreft.

Antioxidanten zorgen ervoor dat je lichaam niet oxideert. Tijdens het stofwisselingsproces in je lichaam komen bepaalde stoffen ('vrije radicalen' genoemd) vrij die ervoor zorgen dat belangrijke moleculen worden beschadigd. Dit proces heet 'oxidatie'.

Oxidatie in het lichaam leidt tot een versnelling van het ouderdomsproces. Het ouderdomsproces kan weer gepaard gaan met bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten.

Je zult het misschien nauwelijks geloven, maar koffie is de grootste bron van antioxidanten binnen onze westerse voeding. Nog meer dan alle groenten en fruit bij elkaar (1, 2, 3). Wat niet zegt dat je nu moet stoppen met het eten van groenten en fruit!

Maar een bakkie troost is dus meer dan alleen een opstarter, oppepper, opkikker, opwarmer of hoe je het ook wilt noemen. De antioxidanten gaan binnenin je lichaam door met weldadige werkzaamheden.

Grootschalige studie naar koffiegebruik

In een studie in 2012 in New England, V.S., werden ruim 400.000 personen in de leeftijd van 50 tot 71 jaar, gedurende 12 jaar gevolgd. De personen die ongeveer 4-5 koppen koffie per dag dronken, hadden 12-16% minder risico gehad om te komen overlijden (4).

Meer koppen koffie had geen extra effect; de verschillen lagen met name in het niet drinken van koffie en het drinken van een paar koppen per dag.

Onderzoekers bekeken de risico's voor mogelijke doodsoorzaken van deze groep mensen. Ze zagen daarin ook verschillen tussen de niet-koffiedrinkers en koffiedrinkers. De koffiedrinkers hadden minder kans op bijvoorbeeld infecties, verwondingen of ongelukken, astma, diabetes type 2, beroertes (20%) en hartkwalen.

Met dit onderzoek kan niet bewezen worden dat koffie daadwerkelijk de doorslaggevende factor is wat betreft het reduceren van bovenstaande risico's. Gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken, de mate van vervuiling in je leefomgeving en bijvoorbeeld erfelijkheid speelt natuurlijk ook een rol hierin.

Maar het onderzoek weerlegt wel de slechte reputatie die koffie lange tijd heeft gehad. Overigens hebben de gezondheidsvoordelen niets te maken met cafeïne. De proefpersonen dronken zowel gewone koffie als cafeïne-vrije koffie.

Risico op vroegtijdig overlijden

Meer studies hebben aangetoond dat koffie het risico op vroegtijdig overlijden kan verkleinen (5). Koffiedrinkers zouden naast alzheimer en diabetes type 2 minder snel te maken krijgen met ziektes als parkinson. Ook leveraandoeningen als hepatitis, leververvetting en levercirrose zouden kunnen worden beperkt, met maar liefst 80% (6, 7, 8, 9).

Een onderzoek van Harvard toont aan dat koffie bovendien het geluksgevoel kan versterken. Kans op depressie zou met 20% worden verminderd, en kans op zelfdoding met 53% (10, 11).

Zo kun je dus met koffie wat jaren aan je leven toevoegen, maar eveneens wat meer levenslust toevoegen aan de jaren die je hebt!

Andere gezondheidsvoordelen van koffie

Ten eerste is het natuurlijk zo dat koffie je energielevel laat stijgen (12, 13). Cafeïne is een stimulerend, psycho-activerend middel. Het meest gebruikte stimulerende middel in de hele wereld (14).

Wanneer de cafeïne via de bloedbaan in de hersenen terechtkomt, reageren de neurotransmitters hierop (neurotransmitters zijn signaalstofjes die impulsen overdragen tussen de zenuwen, waardoor zenuwcellen in de hersenen dus met elkaar kunnen communiceren). Vooral de neurotransmitters dopamine en noradrenaline stijgen als gevolg van cafeïne (15, 16).

Wat doet dit met je? Allerlei hersenfuncties worden gestimuleerd. Je geheugen, je humeur, je alertheid, je uithoudingsvermogen, je waakzaamheid en je algemene cognitieve vaardigheden (zoals waarneming, inzicht en analyse)  (17, 18, 19). Het schijnt bij vrouwen zelfs het libido te verhogen...

Afvallen door koffie te drinken

Wist je dat in veel afslankproducten cafeïne zit? Dat komt omdat cafeïne kan helpen bij de vetverbranding. De stofwisseling kan volgens wetenschappelijke studies 3-11% versnellen door het drinken van koffie (20, 21). Cafeïne kan vetzuren vrijmaken uit vetweefsel om ze vervolgens in het bloed te laten opnemen waar ze gebruikt worden als brandstof voor het lichaam (22,23).

Met name mensen die lijden aan obesitas kunnen snel vet verbranden. 300 miljoen mensen wereldwijd lijden hieraan. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig koffie drinken 23-50% minder vaak te maken krijgen met diabetes type 2 (vaak een gevolg van obesitas) (24, 25, 26, 27, 28)

Als je wilt profiteren van de kennis die je hebt over cafeïne, namelijk dat het vet verbrandt en het adrenaline vrijmaakt in je lichaam, dan ga je natuurlijk naar de sportschool! Adrenaline geeft de 'vlucht-of-vecht reactie'. Maak daar gebruik van: drink een kopje koffie en leef je uit in de sportschool, of ga bijvoorbeeld een flink eind fietsen.

Koffie bevat niet de chemische E-nummers en de enorme hoeveelheden suiker of zoetstoffen als energiedrankjes (tenminste, als je geen 6 suikerklontjes in je koffie doet). Dus het is vele malen gezonder dan energiedrankjes of cola. Zorg er wel voor dat je er voldoende water bij blijft drinken als je gaat sporten.

Koffie werkt laxerend. We weten niet precies waarom. Maar al snel na het drinken van koffie is een toiletbezoek gewenst. Het is even dat je het weet.

Gezonde voedingsstoffen

Koffie bevat gezonde voedingsstoffen. Weliswaar steeds maar een paar procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, maar als je een paar koppen per dag drinkt, ben je toch goed bezig. Het bevat bijvoorbeeld (29):

  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Kalium

Alzheimer en Parkinson

Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening. Dat wil zeggen: een ziekte van het zenuwstelsel waarbij in de loop der jaren zenuwcellen afsterven. Alzheimer is een vorm van dementie en is een stoornis in de verstandelijke vermogens, zoals het geheugen, de stemming en het gedrag. Helaas is er nog geen medicijn tegen Alzheimer.

Voorkomen kan echter wel in hoge mate, door een gezonde lifestyle erop na te houden, en......je raadt het al: door koffie te drinken. Een aantal onafhankelijke studies heeft bewezen dat koffie drinken (in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging) het risico op Alzheimer met 65% kan verkleinen (30, 31, 32).

Het effect van koffie geldt eveneens voor de ziekte van Parkinson. Koffie drinken reduceert de kans op Parkinson tot 60% (33, 34, 35, 36). Het is belangrijk om te melden dat cafeïne hierbij wel een rol speelt. Het drinken van cafeïne-vrije koffie heeft in dit geval geen effect (37, 38).

Koffie tegen kanker

Kanker is één van de meest dodelijke ziektes ter wereld. Bij kanker is er sprake van woekerende cellen, ongecontroleerde celdeling. Koffie kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van twee vormen van kanker:

  1. Leverkanker (40% minder kans door het drinken van koffie) (39, 40)
  2. Darmkanker (15% minder kans door het drinken van koffie) (41)

Verhoogde bloeddruk door koffie?

Ja, dat klopt. Maar het effect is minimaal en wordt minder wanneer je vaker koffie drinkt (42, 43). Let wel op als je last hebt van hoge bloeddruk (44, 45). Dat koffie hartkwalen zou veroorzaken, wordt in recente studies totaal niet ondersteund (46, 47).

Ook wees onderzoek aan de Universiteit van Birmingham onlangs uit dat matige consumptie van koffie geen effect heeft op de vochtbalans. Oftewel: je droogt niet uit door het drinken van koffie (48). Desalniettemin kun je altijd een lekker glaasje water bij je bakkie leut nuttigen.

Je kunt dus met een gerust hart een paar kopjes koffie per dag drinken. Het werkt zelfs bevorderend voor de gezondheid. Met koffie doelen wij natuurlijk wel op goede, volwaardige koffie! Bepaalde koffie uit bepaalde automaten komt hiervoor niet in aanmerking...

Kijk ook uit met koffie drinken in de uren voordat je gaat slapen. Voor veel mensen werkt koffie niet bevorderend voor de nachtrust. Zelf kan ik op een lege maag beter geen koffie drinken. Dit is voor iedereen verschillend. Kinderen, pubers, zwangere vrouwen en mensen die een angststoornis hebben kunnen beter niet of geen koffie drinken. Je kunt eventueel ook kiezen voor granenkoffie.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Voldoende drinken is belangrijk voor je lichaam om goed te functioneren. Zo ondersteunt vocht onder andere een gezonde d...

Stoppen met koffie drinken: afkicken van cafeïne

Stoppen met koffie drinken: afkicken van cafeïne

Er is meer dan een reden om koffiedrinken te beperken of helemaal te schrappen. Ondanks dat er voor je gevoel waars...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Hoeveel water drinken per dag?

Hoeveel water drinken per dag?

Hoeveel water kun je nu het beste drinken per dag? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Misschien ben je op deze...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoorde­l­e­n

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gro...

Toon meer (266)