Eieren eten & gezondheidsrisico's
Jarenlang werd er gewaarschuwd voor het cholesterol in eigeel en stonden omeletten van louter eiwit op het menu- zelfs in restaurants. Echter, wetenschappelijke studies wijzen ons erop dat eieren naast de cholesterol, ook vitamine B, proteïnes en onverzadigde vetzuren (1) (2) bevatten die ons juist beschermen tegen hart- en vaatziekten (1) (3).
In de afgelopen jaren vond er enorm veel onderzoek plaats om de nadelen of juist de voordelen van eieren eten te verkennen. De mensen die aan zo’n onderzoek meededen, werden vaak gevraagd door te geven hoeveel eieren per week ze aten, of werden in groepen verdeeld waarin ze een bepaald dieet toegewezen kregen. De onderzoekers keken dan of zij een verband konden vinden met het voorkomen van (in dit geval) hart- en vaatziekten of beroertes.
Een duidelijke trend in de afgelopen 10 jaar is dat er steeds vaker gerapporteerd wordt dat er geen verband gevonden kan worden tussen eieren eten en het krijgen van hart- en vaatziekten of beroertes. Drie recente publicaties nemen de rapporten van tientallen onderzoeken op de schop in de periode van 1970 tot 2012. Zij namen de resultaten en onderzoeksmethoden nauwgezet door en kwamen tot de volgende conclusies:
- In heel veel studies ging het eten van eieren gepaard met een hoge inname van verzadigde vetten, dus kon het effect van de eieren niet goed aangetoond worden (4) (5) (6)
- Bij de meeste proefpersonen ging met eieren eten het ‘goede’ HDL- cholesterol omhoog (5) (6)
- Het LDL-gehalte in het bloed ging ook enigszins omhoog, maar hoeveel effect dit op de gezondheid had verschilde enorm tussen de proefpersonen (4) (5) (6). Vergeet niet: hoe meer HDL, hoe minder LDL. Meestal had de stijging dus weinig effect op het totale cholesterol gehalte.
- Mogelijk zijn niet de cholesterol-bevattende producten in ons dieet de boosdoeners, maar verzadigde vetten en transvetten! (5) (6)
Dit betekent natuurlijk niet dat je ongestoord de hele dag eieren kunt gaan eten. Wetenschappelijk onderzoek benadrukt nog steeds dat wanneer je genetisch gevoelig bent voor een hoog cholesterol gehalte in je bloed, je beter niet meer dan 2-3 eieren per week kunt eten (5) (7).
Met diabetes type 2 is het ook belangrijk om waakzaam te blijven (4) (5) (6). De insuline- en vet huishouding is dan verstoord en door een lage aanmaak van HDL- cholesterol krijg je de LDL- cholesterol maar moeilijk uit je lichaam getransporteerd (8). Hierdoor is het LDL- gehalte in het bloed verhoogd, maar ook de hoeveelheid triglyceriden (een soort vetopslag in je bloed). Om je triglyceriden te verlagen kun je producten met Omega 3 in je dieet opnemen, zoals bijvoorbeeld visolie.
Ook wanneer je obesitas hebt, moet je opletten. Buikvet heeft namelijk een verhoogde cholesterol afgifte aan je bloed en vergroot de kans op minder ‘goede’ HDL- lipoproteïnen in je bloedbaan.
Echter, wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat 1-2 eieren per dag kan helpen met afvallen (4). Daarnaast wordt het een een goede vervanging voor koolhydraten genoemd (5): het laat je vol voelen en het heeft weinig calorieën (ca. 75 kcal per ei). Maar let erop: het genoemde aantal eieren is alleen aanbevolen wanneer je de rest van je dieet erop aanpast, dus vraag een professional hierover om advies.