Postelein: onkruid met superkrachten

Hoewel postelein in sommige culturen als onkruid wordt gezien, is het een zeer voedzame groene bladgroente. 

Deze zilte, lichtzure plant is volledig eetbaar. Postelein zit boordevol antioxidanten, mineralen en heilzame plantaardige verbindingen. Het is zelfs een van de meest nutriëntrijke voedingsmiddelen op aarde.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit superkrachten van dit onkruid.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Postelein is een groene bladgroente

Wat is postelein?

Postelein (wetenschappelijk bekend als Portulaca oleracea) is een groene bladgroente die zowel in het wild groeit als gekweekt wordt. Het is een succulente plant. Dit houdt in dat het water opslaat in een deel van het lichaam. Postelein bevat dan ook zo’n 93% water en is hierdoor erg sappig.

De smaak is licht zuur tot zout, vergelijkbaar met spinazie en waterkers. Het lijkt met de lange steeltjes en dof-groene blaadjes ook qua uiterlijk best op waterkers. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als spinazie en sla, bijvoorbeeld in salades of op een broodje.

Postelein groeit in het wild

Postelein groeit over de hele wereld in het wild, onder de meest uiteenlopende omstandigheden. De plant is sterk genoeg om in tuinen en tussen stoeptegels te groeien, maar kan zich ook aanpassen aan nog ruigere omstandigheden, zoals droogte of een heel zoute of voedselarme grond.

Wist je dat...

...postelein een echte seizoensgroente is? Het posteleinseizoen loopt van mei tot en met september.

Voedingswaarden van postelein

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar dit plantje dat je misschien gisteren nog bij het tuinafval gooide, zit boordevol voedingsstoffen. Welke precies, lees je hieronder.

In 100 gram postelein vind je de volgende voedingswaarden:

 • 12 kcal 
 • 0,8 gram eiwitten
 • 0,8 gram koolhydraten, waarvan 0,8 gram suikers
 • 0 gram vetten
 • 2,4 gram vezels
 • 0,08 gram zout

In 100 gram postelein zit ook een flinke hoeveelheid vitaminen. Het eten van deze groente draagt met name bij aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A en C:

 • Vitamine C: 35% van de ADH
 • Vitamine A: 26% van de ADH

Daarnaast zitten er kleinere hoeveelheden vitamine B1, B2 en B12 in.

Postelein bevat naast macronutriënten en vitaminen, ook nog verschillende mineralen. Wanneer je 100 gram postelein eet, krijg je de volgende mineralen binnen:

 • Magnesium: 17% van de ADH
 • Mangaan: 15% van de ADH
 • Kalium: 14% van de ADH
 • IJzer: 11% van de ADH
 • Calcium: 7% van de ADH
Wist je dat...

...de combinatie van slechts 12 calorieën en de grote hoeveelheid voedingsstoffen in 100 gram postelein, het een van de rijkste voedingsmiddelen op aarde maakt?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Is postelein gezond?

Postelein bevat de volgende vitaminen, mineralen en antioxidanten die kunnen bijdragen aan belangrijke voordelen voor je gezondheid:

 • Vitamine C(ook bekend als ascorbinezuur). Dit is een antioxidant die essentieel is voor je huid, spieren en botten. Het helpt je collageen en bloedvaten in goede conditie te houden en wonden te genezen.
 • Vitamine E. Postelein bevat hoge concentraties van een specifieke vorm van vitamine E, die je cellen beschermt tegen beschadiging.
 • Glutathion. Dit is een belangrijk antioxidant, dat je cellen kan helpen beschermen tegen schade.
 • Melatonine. Postelein bevat ook melatonine, een hormoon dat onder andere bijdraagt aan een goede nachtrust.
 • Betalaïne.  Dit is een antioxidant waarvan is aangetoond dat het beschermt tegen schade door slecht cholesterol.
 • Omega 3. Postelein is een van de weinige groenten die rijk is aan omega 3-vetzuren. Deze zijn belangrijk voor de ondersteuning van gezonde slagaders. Ook helpen ze beroertes, hartaanvallen en andere vormen van hartaandoeningen te voorkomen. 
 • Kalium. Postelein bevat ook veel kalium, een mineraal dat helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Een hoge kaliuminname wordt in verband gebracht met een lager risico op een beroerte en het kan ook het risico op hartaandoeningen verminderen.
Wist je dat...

...postelein het hoogste gehalte aan omega 3-vetzuren heeft van alle planten die op land groeien?

Bètacaroteen en vitamine A

De groente bevat bètacaroteen, het pigment dat zorgt voor de roodachtige kleur van de stengels en bladeren. Hiervan is ontdekt dat het het aantal vrije radicalen in je lichaam vermindert.

Bètacaroteen wordt door het lijf ook omgezet in vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan het gezond houden van je ogen en het verbeteren van je immuunsysteem. Ook is het van cruciaal belang voor de gezondheid van je organen, omdat het een gezonde celdeling ondersteunt.

Calcium en magnesium

Postelein is ook een geweldige bron van deze mineralen, die belangrijk zijn voor gezonde botten. Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, kunnen je botten langzaam verzwakken, wat leidt tot osteoporose.

Magnesium heeft indirect ook invloed op de gezondheid van je skelet door de groei van botcellen te beïnvloeden. Daarnaast kan het je beschermen tegen hartaandoeningen en diabetes type 2.

Voldoende van deze twee mineralen binnenkrijgen kan dus bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van je skelet. Complicaties als gevolg van osteoporose en veroudering worden daarmee voorkomen.

Pas met postelein op met gevoelige nieren

Pas op met gevoelige nieren

Tegenover alle positieve eigenschappen van postelein staat dat het ook grote hoeveelheden oxalaten bevat. Dit kan een probleem zijn voor mensen die snel nierstenen ontwikkelen, omdat deze stofjes kunnen bijdragen aan de vorming hiervan. Daarnaast kunnen oxalaten de absorptie van mineralen zoals calcium en magnesium dwarsbomen.

Wist je dat...

...postelein die in de schaduw wordt geteeld, hogere oxalaatgehalten bevat dan de plantjes die regelmatig aan zonlicht worden blootgesteld?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Meer postelein eten

Wie iets avontuurlijks wil proberen, kan zelf op zoek gaan naar wilde postelein. In de lente en zomer vind je het gewoon buiten. Het plantje plant zich gemakkelijk voort en overleeft ook bij moeilijke groeiomstandigheden. Je ziet de stengels dus vaak in scheuren in de stoep of in wilde tuinen.

Elke posteleinplant kan worden geoogst en gegeten. De bladeren, stengels én bloemen zijn eetbaar. Maar je kunt het voor het gemak natuurlijk ook gewoon bij de groenteboer of in de supermarkt kopen.

Tip

Bij het bereiden van wilde postelein is het belangrijk om de plant zorgvuldig te wassen. Zo weet je zeker dat er geen vuil of bestrijdingsmiddelen meer op de bladeren zitten.

Postelein stamppot

Postelein stamppot

Postelein smaakt fris, een beetje scherpen licht zout. Hierdoor is het een lekkere toevoeging aan salades, stoofpotten en andere gerechten. Je eet het rauw of gekookt. 

Wanneer je postelein wilt koken, hoef je het maar kort te bereiden. Je kunt het even stoven, wokken of gewoon rauw eten. Ook door de stamppot, als alternatief voor bijvoorbeeld andijvie, is het erg smakelijk.

En er zijn nog allerlei andere originele manieren waarop je postelein in je eetpatroon kunt opnemen:

 • Voeg het toe aan soepen
 • Sauteer het als bijgerecht
 • Meng het door gegrilde groenten
 • Gebruik het als garnering
 • Strooi posteleinbloemen over de vis voor de sier

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

Rabarber (wetenschappelijke naam Rheum rhabarbarum) is van oorspronkelijk Aziatisch. De groente staat bekend om de rode ...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'