Wat is ghee?

Wat is ghee?

Ghee is een veel gebruikt hard vet, dat afkomstig is uit de Indiase keuken. Je kunt ghee ook zelf maken. Dit doe je door boter in de pan te smelten en de melkbestanddelen er vervolgens af te scheppen. Vervolgens zal er alleen botervet in je plan overblijven. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd.

Ghee is te gebruiken voor bakken en braden. Ghee is zelfs geschikt om mee te frituren, omdat het een enorm hoge verbrandingstemperatuur heeft, namelijk 250 graden celcius. Hierdoor zul je tijdens het koken geen last hebben van zwart wordend vet in de pan.

In ghee zitten veel verzadigde vetzuren. Daarnaast zitten er erg veel calorieën in ghee, zo'n 900 kcal per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum is ghee geen gezond product, daarom zit het niet in de Schijf van Vijf.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie, de symptomen, oorzaken en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...

Paniekaanvallen stoppen en voorkomen

Paniekaanvallen stoppen en voorkomen

Als je weleens een paniekaanval hebt gehad dan weet je hoe naar dit kan zijn. Je kan het gevoel hebben dat je laatste uu...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gr...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Karnemelk: Gezondheidsvoordelen en Gezondheidsrisico's

Karnemelk: Gezondheidsvoordelen en Gezondheidsrisico's

Zure melk drinken? Bah, daar moet je vast niet aan denken. Toch zorgt de frisse zurige smaak van karnemelk voor een aang...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'