Een capsule is een omhulsel welke vaak gemaakt wordt van gelatine en waarin de voedingsstoffen afgepast zijn zodat deze door de gebruiker kan worden ingenomen. Deze gelatine is afkomstig van runderen of varkens. Voor de vegetariër bestaan er (softgel) varianten welke gemaakt zijn van cellulose. Dit zijn plantaardige stoffen. Let wel op, want softgels kunnen ook van dierlijke producten worden gemaakt.
Er zijn zowel harde als zachte capsules. In harde capsules worden veelal poeders afgemeten. In een zachte capsule betreft het vooral niet-waterige oplossingen, zoals bijvoorbeeld visolie of vitamine A, D of E in olie. De olie dient voor een optimale opname, want vitamine A, D en E betreffen vetoplosbare vitamines. In aanwezigheid van water wordt de gelatine zacht. De werkzame stoffen komen vervolgens vrij in de maag of in de dunne darm.
De meeste mensen vinden de inname van capsules makkelijk gaan dan een supplement in tabletvorm. Mocht de inname van een capsule alsnog niet soepel verlopen, dan zou de capsule kunnen worden opengemaakt, zodat de inhoud met wat water of bij de maaltijd in kan worden genomen.
Net als bij capsules, lost het omhulsel van een softgel op in de maag of dunne darm. Poeders, kruiden of oliën zitten vaak in capsules of softgels, zodat de nare smaak kan worden verdoezeld. Afhankelijk van de hulpstoffen die aan het supplement zijn toegevoegd, krijgen ze een verlengde werkingsduur of wordt de afgifte vertraagd.
Het omhulsel om van een supplement is dus niet gemaakt van plastic en niet schadelijk, mits het om goedgekeurde vitaminepreparaten gaat welke in Europa geproduceerd zijn. De Nederlandse Voeding en Waren Autoriteit houdt in Nederland toezicht op de productie, samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en kruidenpreparaten.