Is vloeibare bakboter ongezond?

Is vloeibare bakboter ongezond?

Vloeibaar bakboter zit vaak in een knijpfles en is verkrijgbaar in elke supermarkt. Vloeibare bakboter staat in de Schijf van Vijf en is daardoor niet ongezond. Dit betekent niet dat je een grote hoeveelheid moet gebruiken, maar denk aan een eetlepel voor het avondeten. Vloeibare bakboter bevat gezonde stoffen zoals gezonde vetten en vitamine A, D en E.

Vloeibaar bakboter staat in de Schijf van Vijf, omdat het weinig verzadigd vet bevat. Verzadigde vetten zijn de "slechte" vetten. Krijg je hier teveel van binnen dan verhoogt je LDL-cholesterol. Dit zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Bakboter in vaste vorm staat daarentegen niet in de Schijf van Vijf, omdat het een stuk meer verzadigd vet bevat. Voorbeelden hiervan zijn kokosolie of -vet, margarine uit een pakje, bak- en braadvet uit een pakje, roomboter en ghee.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke soort boter kan ik het beste kiezen?

Om je brood te besmeren kan je het beste zachte margarine of halvarine gebruiken. Hiermee krijg je vet en ook vitamine A, D e...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is bak-en-braad gezond?

Om te beginnen valt bak-en-braad niet binnen de Schijf van Vijf, daarmee mag het niet het label "gezond" dragen. Er zijn vers...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is agavesiroop beter dan honing?

Honing is een vloeibare substantie die door bijen wordt gemaakt uit nectar van bloemen. Agavesiroop is een natuurlijke vloeib...

Medisch Medisch

Wat houdt het in om een slikprobleem te hebben?

Dysfagie in Nederland Slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd, zijn problemen die voorkomen bij bepaalde mensen of patië...

Producten Producten

Is zout gezond of ongezond?

Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van ...

Toon meer (93)
Volg ons