In welke voeding komt zwavel voor en wat doet het?

In welke voeding komt zwavel voor en wat doet het?

Voeding die zwavel bevat

Zwavel komt voor in veel van onze voeding, zowel in plantaardige voeding als in dierlijke voeding. Met name in dierlijke voeding zit veel zwavel. Voeding die zwavel bevat zijn onder andere noten (paranoten en pinda's), vlees (kip en ossenhaas), vis (mosselen, sardines en onder andere zalm), kikkererwten, spruitjes, spinazie, asperges, kool, ui, knoflook en eieren.

Soort zwavel

Zwavel die voorkomt is onze voeding is bekend onder de naam MSM (Methylsulfonylmethaan). Dit is een natuurlijke beschikbare vorm van zwavel. Deze vorm van zwavel maakt deel uit van ons lichaam.

Wat doet zwavel?

Voor het functioneren van ons lichaam is zwavel van enorm belang. Ons lichaam kan zwavel niet zelf aanmaken. Om deze reden zal dit dus uit onze voeding moeten komen.

Zwavel in ons lichaam is veel terug te vinden in eiwitrijk weefsel, waar het een belangrijke rol speelt. Het zorgt voor elasticiteit, stevigheid en bescherming van onze huid, gewrichten, spieren en bindweefsels. Hierdoor kan onze huid mooi blijven. Maar het zorgt ook voor het behoud van sterke nagels en haar.

Hoeveel hebben we nodig?

Zwavel komt wel voor in onze voeding maar wel in hele kleine hoeveelheden. Omdat daarvan nog eens een deel verdwijnt kan het zijn dat er via de voeding maar heel weinig binnenkomt. Het is niet duidelijk wat de hoeveelheid is dat dagelijks nodig is voor ons lichaam en of je er te veel van binnen kan krijgen. Aannemelijk is dat dit niet snel zal gebeuren gezien de geringe hoeveelheid die aanwezig is in onze voeding.

Zwavel tekort

Tekorten aan zwavel kunnen wel ontstaan, zeker bij het ouder worden. Bij het ouder worden treden er veranderingen op in ons lichaam. Door ouderdom kan onze huid slapper worden of ontstaan er rimpels. Klachten bij een tekort zijn onder andere gewrichtspijn, last van ledematen, broze haren, nagels en huid.

Bij een tekort aan zwavel zijn er supplementen verkrijgbaar. Bepaal de hoeveelheid aan supplementen niet op eigen houtje, maar raadpleeg hiervoor altijd eerst een deskundige op dit gebied.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ontstoken teen of vinger?

Ontstoken teen of vinger? Dit kan je er zelf aan doen!

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

kalium

Kalium: een tekort herkennen en behandelen met kaliumrijke voeding

Je lichaam vereist dagelijks vitaminen en mineralen voor allerlei lichaamsfuncties. Kalium is een belangrijk mineraal. D...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

Lees wat je gemist hebt

9830 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'