Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B9?

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B9?

Foliumzuur (of folaat), oftewel vitamine B11, is nodig voor de groei, goede werking van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. In sommige landen wordt foliumzuur ook vitamine B9 genoemd.

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine en belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom moeten zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, elke dag 400 microgram foliumzuur slikken tot de 10e week van de zwangerschap.

Vitamine B9 komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, evenals in de vorm van foliumzuur in verrijkte voedingsmiddelen. Het wordt aanbevolen voor gezonde volwassenen ten minste 400 mcg foliumzuur per dag te krijgen om een tekort te voorkomen. Bronnen van foliumzuur zijn:

  • Peulvruchten: een kopje (177 gram) gekookte kidneybonen bevat 131 mcg foliumzuur, of ongeveer 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Asperges: 90 gram gekookte asperges ongeveer 134 mcg foliumzuur, of 34% van de ADH
  • Avocado: de helft van een rauwe avocado bevat 82 mcg foliumzuur, of ongeveer 21% van de ADH
  • Verrijkt graan: veel soorten graan, zoals brood en pasta, zijn verrijkt om het gehalte foliumzuur te verhogen. 140 gram gekookte spaghetti levert ongeveer 102 mcg foliumzuur, of 25% van de ADH
  • Eieren: één groot ei bevat 22 mcg foliumzuur, of ongeveer 6% van de ADH
  • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola
  • Bieten
  • Citrusvruchten
  • Spruitjes
  • Broccoli
  • Noten en zaden
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

vitamine k

Vitamine K: de voordelen, een tekort herkennen en aanvullen

Vitamine K is erg belangrijk voor onder andere je bloedstolling en de aanmaak van je botweefsel. Je lichaam heeft dageli...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'