Als je zwanger bent, heb je een verminderde weerstand. Hierdoor lopen zwangere vrouwen sneller het risico om een voedselinfectie te krijgen. Zo kan een besmetting met de listeria bacterie of de Toxoplasma Gondii parasiet een miskraam, vroeggeboorte en ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby veroorzaken.
Daarom is het belangrijk dat sommige producten worden vermeden tijdens de zwangerschap. Dit zijn onder andere rauw vlees en vleeswaren, (voorverpakte, gerookte) rauwe vis, rauwe melk, rauwmelkse kaas en leverproducten.
Sommige vissoorten bevatten zware metalen. Daarom wordt aangeraden om geen roofvissen te eten en maximaal twee keer per week vette vis te eten. Gerookte zalm, makreel en heilbot worden afgeraden wegens de listeria bacterie.
Ook het eten van rauwmelkse kaas en eieren wordt afgeraden. Let hiervoor vooral op wanneer er op de verpakking "au lait cru" staat. Dit verwijst naar een bereiding met rauwe melk, wat mogelijk de gevaarlijke listeria bacterie kan bevatten. Kaas die gepasteuriseerd is kan veilig worden gegeten, net zoals een goed verhit ei.
Leverproducten en ander orgaanvlees bevat veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Daarom wordt geadviseerd om niet meer dan één keer per dag een leverproduct, zoals leverworst of leverpastei, te eten.
Tevens is ook de bereidingswijze van voedsel belangrijk. Zo wordt aangeraden om vlees en vis het beste door en door gaar te bakken. Groente en fruit moet goed gewassen worden en het gebruik van keukengerei, wat in aanraking is gekomen met rauw vlees, te vermijden.
Wat mag ik niet eten als ik zwanger ben?
Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek