Wat mag ik niet eten als ik zwanger ben?

Wat mag ik niet eten als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, heb je een verminderde weerstand. Hierdoor lopen zwangere vrouwen sneller het risico om een voedselinfectie te krijgen. Zo kan een besmetting met de listeria bacterie of de Toxoplasma Gondii parasiet een miskraam, vroeggeboorte en ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby veroorzaken.
Daarom is het belangrijk dat sommige producten worden vermeden tijdens de zwangerschap. Dit zijn onder andere rauw vlees en vleeswaren, (voorverpakte, gerookte) rauwe vis, rauwe melk, rauwmelkse kaas en leverproducten.
Sommige vissoorten bevatten zware metalen. Daarom wordt aangeraden om geen roofvissen te eten en maximaal twee keer per week vette vis te eten. Gerookte zalm, makreel en heilbot worden afgeraden wegens de listeria bacterie.
Ook het eten van rauwmelkse kaas en eieren wordt afgeraden. Let hiervoor vooral op wanneer er op de verpakking "au lait cru" staat. Dit verwijst naar een bereiding met rauwe melk, wat mogelijk de gevaarlijke listeria bacterie kan bevatten. Kaas die gepasteuriseerd is kan veilig worden gegeten, net zoals een goed verhit ei.
Leverproducten en ander orgaanvlees bevat veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Daarom wordt geadviseerd om niet meer dan één keer per dag een leverproduct, zoals leverworst of leverpastei, te eten.
Tevens is ook de bereidingswijze van voedsel belangrijk. Zo wordt aangeraden om vlees en vis het beste door en door gaar te bakken. Groente en fruit moet goed gewassen worden en het gebruik van keukengerei, wat in aanraking is gekomen met rauw vlees, te vermijden.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Lees wat je gemist hebt

10017 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'