Hoe maak je zelf stroopwafels?

Hoe maak je zelf stroopwafels?

Ben jij ook gek op stroopwafels? Probeer dan dit recept uit. Niks lekkerders dan een verse en warme stroopwafel. 

Benodigdheden voor 16 zelfgemaakte stroopwafels

Om heerlijke stroopwafels te maken, moet je eerst alle ingrediënten en benodigdheden op een rijtje hebben. Dit heb je nodig voor het stroopwafeldeeg: 

  • 240 gram bloem
  • 95 gram suiker
  • 1 middelgroot ei 
  • 80 gram roomboter 
  • 1 mespuntje kaneelpoeder 
  • 1 mespuntje zout

Voor het maken van de kaneelstroop heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram suiker 
  • 75 ml kookroom 
  • 80 ml suikerstroop
  • 225 gram roomboter 
  • 1 mespuntje kaneelpoeder

Benodigdheden uit de keuken voor het maken van je stroopwafels:

  • Plasticfolie
  • Steker va 10 cm doorsnede
  • Wafelijzer 
  • Temperatuurmeter 
  • Sauspan, 2x
  • Bereidingswijze

Bereidingswijze

1. Meng de bloem met 95 gram suiker.
2. Maak een kuiltje in het mengsel van bloem en suiker en voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe.
3. Meng de ingrediënten beetje bij beetje, tot je een egale deegbal hebt. 
4. Verpak het deeg in plasticfolie en zet het een half uur in de koelkast.
5. Verwarm het wafelijzer op de geadviseerde warmtestand.
6. Verdeel het deeg in ongeveer 32 stukken voor 16 stroopwafels. 
7. Rol de stukjes deeg uit tot bolletjes en druk ze plat.
8. Leg het plakje deeg op het bakijzer en bak dit in 1 minuut gaar.
9. Leg de wafel vervolgens meteen op de snijplank en steek er een cirkel uit met de steker.

Herhaal stap 8 en 9 tot het deeg op is.

Goed bezig, nu verder met de kaneelstroop.
1. Karamelliseer de suiker beetje bij beetje in een sauspan door telkens een beetje suiker toe te voegen zodra de suiker gekaramelliseerd is.
3. Verwarm in een andere pan de kookroom met de suikerstroop.
4. Voeg de roommassa toe aan de karamel en laat het geheel koken tot de karamel is opgelost.
5. Haal nu de pan van het vuur en voeg het kaneelpoeder toe. Roer vervolgens de boter in klontjes hierdoor.
6. Laat de karamel afkoelen tot een temperatuur van 50 ºC. Gebruik hiervoor de temperatuurmeter.

Om de stroopwafels te maken besmeer je een afgekoelde wafel met wat warme kaneelstroop. Druk er dan een andere afgekoelde wafel tegenaan. Zorg dat de karamel tot de randen van de koeken verspreid zijn. Herhaal dit tot de wafels op zijn.

Wist je dat...

stroopwafels per toeval gemaakt zijn? In de 19e eeuw experimenteerde een Goudse bakker met wat overgebleven koekdeeg en kaneelkaramel. Zijn experiment was al snel geliefd en is nu bijna 200 jaar heeft de stroopwafel zijn plekje verdiend als traditioneel Hollandse koek.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

24Kitchen (link)

Dewika

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond levenGezond leven

Wat zijn typisch Nederlandse gerechten en snacks?

Omdat vroeger in Nederland met name aardappels werden geteeld bestaan veel typisch Nederlandse gerechten uit aardappels,...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën bevat een stroopwafel?

Hoeveel calorieën een stroopwafel bevat hangt af van de ingrediënten en de grootte van de stroopwafel. Volgens het Voedi...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groent...

VoedingVoeding

Hoe kun je bananenschillen bereiden en is dit gezond?

Bananenschillen kun je eten, alleen is dit in Nederland niet zo heel gebruikelijk. In landen als Brazilië, Venezuela en ...

Gezond levenGezond leven

Hoe lang kun je een meal prepped maaltijd goed houden?

Hoe lang je een 'meal prepped' maaltijd goed kunt houden is geheel afhankelijk van wát je hebt gemaakt. In p...

Toon meer (367)
Volg ons