Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappen, siropen en vruchtensapconcentraat.

Voedingsmiddelen als groenten, fruit en zuivel bevatten ook suikers, zoals melksuiker in zuivel, maar deze vallen niet in de categorie vrije suikers. De reden hiervoor is omdat deze suikers al in de cellen aanwezig zijn en goede voedingsstoffen als vitamines, vezels en mineralen bevatten.

Op het moment dat er sap van fruit wordt gemaakt worden deze suikers uit de cel geperst. Daarom vallen vruchtensappen, siropen en vruchtensapconcentraat wel tot de vrije suikers.

Geschreven door

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Aisha Kaars

Diëtist i.o

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is een "vrije uitloop" ei anders dan een scharrelei?

Mireille Bakermans
Het verschil tussen een vrije uitloop ei en een scharrelei zit in de huisvesting en het welzijn van de kip. In Nederland heeft elk ei een code. Deze c...

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Terry Schouten
Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer w...

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Rabia Kechouh
Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suikers korte ketens van één of twee...

Kan ik beter suikers of koolhydraten laten staan?

Desiré van der Kruk
Suiker is een koolhydraat. De twee belangrijkste vormen van koolhydraten zijn: Enkelvoudige koolhydraten (of enkelvoudige suikers) inclusief fructose...

Zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Melissa Verlaan
Fruitsuikers op zichzelf zijn niet gezonder dan toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn suikers die een fabrikant aan een product toevoegt of di...
Toon meer (971)
Volg ons