Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer we er teveel van binnen krijgen.

Daarnaast is er een verschil tussen snelle en trage suikers. Hierbij zijn snelle suikers eigenlijk de 'slechte' suikers. Bij het eten van snelle suikers - zoals in witbrood, koekjes, chocola en pasta - stijgt de bloedsuikerspiegel erg snel. Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, zodat de suikerspiegel weer kan dalen. Maar deze snelle suikers worden zo snel opgenomen dat de aanmaak van insuline vaak te laat komt, waardoor je suikerspiegel rap daalt en je last krijgt van een 'suikerdip'. Hierdoor ontstaat weer behoefte aan suiker. De cirkel is rond.

Snelle suikers zorgen dus voor veel schommelingen in energie en kunnen zorgen voor vermoeidheid. Matig daarom je snelle suikers en kies voor trage suikers, zoals in volkorenproducten en groenten.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn vrije suikers?

Aisha Kaars
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappen, siropen en vruchtensapconce...

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Rabia Kechouh
Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suikers korte ketens van één of twee...

Zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Melissa Verlaan
Fruitsuikers op zichzelf zijn niet gezonder dan toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn suikers die een fabrikant aan een product toevoegt of di...

Wat kan je het beste eten als je slecht slaapt?

Ilse Brand
De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen hebben te maken met leefgewoonten en voeding, denk aan alcohol drinken of roken. De stof nicotine in s...

Kan ik beter suikers of koolhydraten laten staan?

Desiré van der Kruk
Suiker is een koolhydraat. De twee belangrijkste vormen van koolhydraten zijn: Enkelvoudige koolhydraten (of enkelvoudige suikers) inclusief fructose...
Toon meer (484)
Volg ons