40% van de mensen op aarde kampt met overgewicht. Daarvan heeft 13% te maken met ernstig overgewicht (obesitas) of morbide obesitas. Na jaren wetenschappelijk onderzoek is er bekend dat deze doelgroep een groot risico heeft op hart- en vaatziekten, chronische ziekte zoals Diabetes Mellitus type 2 en metabool syndroom. Ook het verwachte aantal levensjaren kort in.
Sinds het eerste decennium van de 21e eeuw worden daarom maagverkleinende operaties toegepast als hulpmiddel. De resultaten zijn positief. Zo kun je na zo een gastric bypass (GBP) operatie wel 50% van het overgewicht verliezen. Dit kan 30, 40 maar ook zelfs 60 kg zijn.
Hoe creëer je gewichtsverlies?
De operatie zegt het al: de maag wordt verkleind. Er zijn twee operaties welke in Nederland het meest voorkomen. De gastric bypass en de gastric sleeve. Tijdens deze operaties wordt de maag ongeveer 90% kleiner gemaakt. Je kan zeggen dat je maag na de ingreep de grootte van een kiwi heeft. Doordat je lichaam minder eten kan bewaren in de maag, raak je sneller vol (verzadigingsgevoel) en heb je minder vaak en minder snel honger.
Dit maakt het onmogelijk om veel te eten. Hierdoor is er een flinke beperking in de voedingsstoffen en kilocalorieën die geconsumeerd worden. Het lichaam merkt dit tekort op en speelt hier op in door de vetreserves aan te spreken. Het lichaam haalt een groot deel van zijn energie uit de vetreserves en dit start het afvalproces.