Wat is een GBP (Gastric ByPass)?

Wat is een GBP (Gastric ByPass)?

Kort gezegd is een gastric bypass een maagverkleining. De belangrijkste reden om een gastric bypass operatie te laten uitvoeren is om af te vallen. Dit "hulpmiddel" wordt voornamelijk ingezet bij mensen die leiden aan obesitas.

Hoe werkt een gastric bypass?

Bij een GBP wordt de maag (definitief) verkleint. Het doel van de maagverkleining is dat je minder kunt eten en sneller het gevoel hebt dat je vol zit tijdens het eten. Naast de maagverkleining wordt de dunne darm (deels) omgeleid (bypass).

Klachten

Mensen met obesitas kampen vaak niet alleen met ernstig overgewicht. Naast obesitas zijn er meerdere gezondheidsrisico's als gevolg van (zwaar) overgewicht waar deze groep mensen mee te maken krijgen. Denk hierbij aan aandoeningen zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte en slaapapneu (niet ademen wanneer je slaapt). Maar ook gewrichtsklachten en kortademigheid zijn gevolgen van obesitas.

Voordelen

Het voordeel, naast gewichtsverlies, bij een gastric bypass operatie is dat door het gewichtsverlies ook de hierboven genoemde gezondheidsrisico's afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Vaak is het dus meer dan alleen het voordeel van gewichtsverlies. Het is een verbetering van de kwaliteit van het leven en je gezondheid in z'n totaliteit.

Nadelen

Een gastric bypass operatie is zeker niet zonder risico's. Omdat je minder voeding opneemt in je lichaam krijg je ook minder voedingsstoffen binnen. Dit komt door enerzijds het verkleinen van de maag en anderzijds door de omleiding van de dunne darm.

Het risico hierbij is dat je tegen vitaminetekorten gaat aanlopen. Vaak is het advies dan ook om na een GBP operatie multivitaminen te gaan slikken om deze tekorten aan te vullen.

Maar ook latere complicaties kunnen optreden en deze ingreep brengt de gebruikelijke risico's van een operatie met zich mee.

Levenslang

Na een gastric bypass operatie zal je levenslang je leefstijl moeten aanpassen om op gewicht te blijven. Maar ook om alle bijkomende voordelen die deze ingreep met zich meebrengt te kunnen behouden. Indien je dit niet doet ligt het gevaar op de loer dat je terugvalt in oude gewoontes met als gevolg ook weer toename in het gewicht. Zo zal je meer bewust moeten worden van je voedingskeuzes en je (eet)gedrag.

Denk goed na en laat je heel goed informeren voordat je een GBP operatie laat uitvoeren. De invloed op de rest van je leven kan groot zijn. Het is niet een ingreep die je zomaar even laat doen.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, HBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach, Gewichtsconsulent (BGN) en Vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat voor dieet volg je na een GBP?

Een gastric bypass is een operatie welke wordt uitgevoerd bij personen met morbide obesitas of bij personen die geen baa...

Medisch Medisch

Hoe kun je sneller afvallen na een GBP operatie?

40% van de mensen op aarde kampt met overgewicht. Daarvan heeft 13% te maken met ernstig overgewicht (obesitas) of morbi...

Medisch Medisch

Welke sporten zijn effectief na een GBP operatie?

Bewegen is goed voor iedereen. Zoek daarbij altijd een sport die je leuk vindt en bij je past. Op deze manier hou je het...

Medisch Medisch

Wat is de invloed van overgewicht op ons immuunsysteem?

Er is een duidelijke relatie te zien tussen overgewicht en ons immuunsysteem. Wat is deze relatie precies en wat kun je ...

Gezond leven Gezond leven

Wat is het verschil tussen honger, trek en eetdrang?

Vaak zeggen mensen dat ze honger hebben, terwijl dit niet altijd zo is. Wanneer je maag niet leeg en aan het knorren is,...

Toon meer (1081)