Bloedarmoede ontstaat doordat het aantal rode bloedcellen in het bloed te laag is of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine (ijzerhoudend eiwit) bevatten.
Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen en zorgt voor zuurstoftransport in het bloed. Door het ijzergehalte in je voeding te verhogen wordt het ijzer aangevuld.
Ijzer komt in twee vormen voor. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees en vis. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke, als plantaardige producten zoals volkoren producten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, donkergroene groenten, ei en vleesvervangers.
Non-heemijzer wordt niet altijd even goed opgenomen. Dit hangt af van de oplosbaarheid in de dunne darm en door de invloed van andere voeding. Calcium, Fytaat (granen/peulvruchten), polyfenolen (thee/koffie) belemmeren de opname. Waarin tegen vitamine C deze opname juist bevorderend.
Bloedarmoede kan ook ontstaan door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12. Dit hangt samen met een aandoening van de maag en/of darmen.