De 7 meest voorkomende symptomen van een magnesiumtekort

Symptomen van een magnesiumtekort zijn belangrijke signalen voor je gezondheid. Magnesium speelt namelijk een onmisbare rol bij het functioneren van de spieren, botten en het zenuwstelsel. Daarom moet je hiervan voldoende binnenkrijgen.

In dit artikel gaan we in op de signalen van een magnesiumtekort in het lichaam.

magnesiumtekort slecht voor gezondheid

Waarom is magnesium belangrijk?

Met de symptomen van een magnesiumtekort geeft het lichaam aan niet goed te kunnen functioneren. Een tekort van dit mineraal in het bloed wordt ook wel hypomagnesiëmie genoemd. Maar wat draagt deze stof bij, zodat ons lijf niet zonder kan?

Het takenlijstje van magnesium in het menselijk lichaam is zeer indrukwekkend. Eigenlijk kun je hieruit concluderen, dat dit mineraal in bijna elk belangrijk proces en bij elk onderdeel van het systeem zijn steentje bijdraagt.

Denk hierbij aan:

  • Aansturing van de spieren
  • Aansturing van spierontspanning
  • Correct functioneren van zenuwprikkels
  • Genereren van energie
  • Honderden enzymatische processen, waaronder DNA synthese (aanmaak)
  • Juist verloop van groei en lichaamsontwikkeling
  • Regulatie van andere belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen
  • Vorming van gezonde botten
Voeding met magnesium tegen magnesiumtekort

Om deze processen goed te laten verlopen, is er dus voldoende van dit mineraal nodig. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt bij vrouwen tussen de 250 en 350 mg, voor mannen is dit 300 tot 350 mg.

Gelukkig is deze dosis gemakkelijk binnen te krijgen. Magnesium zit in groene groenten, bananen, abrikozen, pruimen, avocado, bruin brood, roggebrood, melkproducten, pinda's, amandelen, pijnboompitten, lijnzaad en cacao.

Oorzaken magnesium tekort

Toch kan het voorkomen dat je niet voldoende van deze stof binnenkrijgt. Dit kan door dieetkeuzes of medicatie komen, maar ook omdat je lichaam het mineraal niet goed kan opnemen. Magnesium wordt voornamelijk opgenomen in de dunne darm. Bij chronische darmproblemen, zoals bij de ziekte van crohn, is daarom ook vaak sprake van een magnesiumtekort.

De nieren zorgen er op hun beurt voor dat het overschot aan magnesium via de urine het lichaam verlaat. Bij slechte nierfuncties kan er daarom sprake zijn van een tekort of juist een overschot aan magnesium. 

Maar hoe merk je nu aan je lichaam, dat je dit mineraal tekort komt?

1. Spierkrampen

Symptomen van een magnesiumtekort uiten zich vaak in typische spierkrampen. Deze kunnen heel licht zijn, en voelen als kleine, onvrijwillige trillingen of zenuwtrekjes. Maar ze kunnen ook ernstigere vormen aannemen.

Een bekend voorbeeld hiervan zijn krampen in de kuit, waarbij alle vezels in de spieren zich in één keer samentrekken. Dit kan ontzettend veel pijn doen en de spier is lastig te kalmeren. Deze krampen hebben te maken met het samenspel tussen calcium en magnesium in het lichaam.

Waar magnesium zorgt voor ontspanning, leidt calcium tot aanspanning. De krampen worden mogelijk veroorzaakt door een aanvoer van calcium in de cellen, die vervolgens niet gecompenseerd wordt door een passende hoeveelheid magnesium. Met ongecontroleerde spierspanning als gevolg.

Dit hoeft zich niet alleen te uiten in kramp. Ook zeurende, continue spierpijn en spierstijfheid kunnen symptomen hiervan zijn.

2. Mentale problemen

Magnesium is een echte ridder te paard voor ons brein. Het beschermt ons tegen allerlei schadelijke (effecten van) stoffen die onze hersenen aan kunnen tasten. Zo kan een tekort leiden tot degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van alzheimer en de ziekte van parkinson.

Hiernaast speelt een magnesiumtekort een belangrijke rol in het ontstaan en in stand houden van stressgevoelens. Is er te weinig magnesium beschikbaar, dan kan er meer adrenaline vrijkomen.

Adrenaline wordt ook wel het stresshormoon genoemd, en wordt aangemaakt in de bijnieren. Deze stof maakt ons alert, met een verhoogde bloeddruk en hartslag. Zo zijn we klaar om te vluchten of vechten in tijden van gevaar. Door de aanhoudende spanning van adrenaline kan het ook voor apathie zorgen. Hierbij is het brein 'uitgeput' en zal men minder emoties voelen.

Ook algehele onrust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen kunnen hierdoor worden veroorzaakt.

Wist je dat...

...magnesium ook wel eens het 'anti-stress mineraal' genoemd wordt? De stof is namelijk essentieel om te kunnen ontspannen. Neem bij merkbare stress dus gerust dat stukje (pure) chocolade!

3. Osteoporose

Magnesium is, samen met calcium, belangrijk voor gezonde botten. Is er een langdurig tekort aan deze stoffen, dan kan dit de kwaliteit van de botten en hun cellen aantasten.

Één van deze type cellen, osteoblasten genaamd, maken continu nieuw botmineraal aan. Onze botten slijten namelijk af en verliezen hun stevige samenstelling. Deze afbraak is een natuurlijk proces en wordt geleid door osteoclasten. Door de hardwerkende osteoblasten wordt het oude, poreuze (wanneer er luchtbelletjes in het materiaal zitten) deel echter vervangen door nieuw, stevig botmateriaal. Wanneer er sprake is van osteoporose, is dit proces verstoord.

Osteoporose heet ook wel botontkalking. Er wordt te weinig bot aangemaakt door de osteoblasten om de natuurlijke afbraak bij te houden. Hierdoor wordt het bot poreus en stijgt de kans op botbreuken. Vooral mensen boven de 60 jaar oud of met een erfelijke gevoeligheid voor deze aandoening lopen risico op poreuze botten.

4. Vermoeidheid en spierzwakte

Symptomen van een magnesiumtekort zijn soms wat vaag. Zo ook met de signalen van vermoeidheid en zwakke spieren. Iedereen voelt zich namelijk wel eens wat minder energiek. Daarom is het lastig om je vinger te leggen op de oorzaak van een dipje in je lichamelijke kracht. Maar combineer je het met andere symptomen? Dan kan het je vermoeden van een magnesiumtekort juist compleet maken.

De vermoeidheid zal namelijk niet specifiek optreden na inspanning of een drukke periode, zoals bij elk gezond mens. Het is een sluimerend iets, het gevoel dat je doorlopend jezelf moet dwingen iets te ondernemen. Daarom is futloosheid een goede term om te gebruiken voor dit gevoel.

Dit uit zich ook in spierzwakte. Gecombineerd met de concentratieproblemen en ongecontroleerde bewegingen van de spieren kan het voorkomen dat je je vaker stoot of dingen uit je handen laat vallen.

Magnesiumtekort veroorzaakt hoge bloeddruk

5. Hoge bloeddruk

Doordat adrenaline gemakkelijker vrijkomt zonder het strenge toezicht van magnesium, kun je lange tijd met spanning rondlopen. Deze spanning heeft in een gevaarlijke situatie een functie. Het bonzen van je hart, suizen in je oren en verhoogde alertheid geeft je de mogelijkheid snel te reageren.

Maar bij deze verstoring heeft het geen functie en kan het bij langdurig voortduren gevolgen hebben voor je gezondheid. Een verhoogde bloeddruk zet kracht op je aderen, waardoor de wanden aangetast kunnen worden. Zo kan dit op den duur leiden tot hart- en vaatziekten.

6. Astma

Een opvallend fenomeen bij magnesiumtekort is de relatie met astma patiënten. Veel mensen met astma, hebben ook een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed. Mogelijk wordt door het magnesiumtekort een teveel aan calcium aangevoerd naar de spieren van de luchtwegen.

Deze stof hoopt zich hier op, waardoor de spieren zich meer zullen aanspannen dan normaal. Dit belemmert de soepele ademhaling, wat klachten kan veroorzaken. Het kan zelfs voor heftige benauwdheid zorgen, wanneer het calciumgehalte en dus de spanning (plotseling) te hoog wordt.

We zien dan ook vaak dat medicatie met magnesium, vaak via een inhaler of injectie, verlichting brengt bij deze ademhalingsklachten.

7. Hartritmestoornissen

Een van de ernstigere symptomen van een magnesiumtekort zijn hartritmestoornissen en hartkloppingen. Vaak gaat dit gepaard met duizelingen, kortademigheid, pijn in de borst en flauwtes.

Tot nu toe denkt men dat dit veroorzaakt wordt door een verstoring van de hoeveelheid kalium in de hartspieren. Magnesium, calcium en kalium zijn namelijk de drie belangrijke stoffen die in en uit de cellen gepompt worden tijdens het kloppen van het hart. Is er één verstoord, dan functioneert dit proces niet goed meer.

Ook kan het aanhoudende adrenalineniveau voor hartproblemen zorgen. Je hart kan de overprikkeling op een gegeven moment niet goed meer thuisbrengen. Hierdoor kan de hartslag ontregelt raken of aanhoudend gaan bonzen.

Een magnesiumtekort, wat nu?

De symptomen van een magnesiumtekort zijn niet altijd even duidelijk, maar geven wel een belangrijk signaal af. Magnesium speelt een onmisbare rol in vele processen in het lichaam, waaronder het functioneren van ons zenuwstelsel, onze groei en de beschikbaarheid van energie.

Tip

Magnesiumtekorten kunnen gemakkelijk verholpen worden door het juist dieet. Zorg ervoor dat je aan je aanbevolen hoeveelheid per dag komt. Er zijn voldoende bronnen van magnesium te vinden in voedingsmiddelen voor vrijwel elk dieet. 

Huisarts

Een goed en gebalanceerd dieet is essentieel om je magnesiumgehalte op pijl te hebben. Toch kan het zo zijn dat er iets anders aan de hand is. In dat geval raadpleeg je een arts.

Om een tekort te diagnosticeren, zal de arts je magnesiumwaarden in je cellen moeten meten. Maar één procent van deze stof zit namelijk in je bloed. De helft zit in je tanden en botten, de rest in je cellen, spieren, zenuwweefsel en organen. Een bloedonderzoek geeft dus vaak een vertekend beeld.

Je kunt een magnesiumtekort aanvullen met supplementen of voeding. Belangrijk is echter, om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Overleg daarom altijd met een arts.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Premenstrueel syndroom: symptomen en oorzaken

Premenstrueel syndroom (PMS), de meest voorkomende symptomen en oorzaken

Het premenstrueel syndroom (PMS); wat is dat precies en wat zijn de symptomen en klachten? Veel vrouwen zijn er zich ni...

Blindedarmontsteking symptomen herkennen

Blindedarmontstek­i­n­g­, de symptomen herkennen

Wil je blindedarmontsteking symptomen herkennen? Heb jij of heeft een dierbare van jou een onverklaarbare pijn in d...

Toon meer (170)
Volg ons