Pijnboompitten, wat maakt de pijnboompit zo duur?

Pijnboompitten zijn duur om tenminste twee redenen. Ten eerste is het productieproces relatief omslachtig. De pitjes moeten uit dennenappels worden gepeuterd en dat kost tijd.

Hoewel dat inmiddels niet meer met de hand gebeurt, is het nog altijd een arbeidsintensieve en tijdrovende klus die de prijs omhoog schroeft. Ten tweede valt de oogst door regelmatige en langere perioden van droogte vaker tegen.

Schaaltje met dure pijnboompitten

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn zaden die afkomstig zijn van pijnbomen. Deze behoren tot de dennenbomenfamilie en komen in meer dan 100 verschillende soorten.

Slechts 20 soorten leveren kegelvormige dennenappels, of pijnappels, waar de pijnboompit in groeit. Ze zitten verstopt onder de schubben en zijn rijp als de pijnappels van de bomen vallen.

Waar komen ze vandaan?

De pijnboompitten die je hier doorgaans in de supermarkt koopt, komen uit China, Rusland of Korea. ‘Waarom zo ver?’, denk je misschien, ‘Zuid-Europa staat toch vol met pijnbomen?’

Klopt, en die zijn nog veel smaakvoller ook. Ook langer en slanker, zo’n twee centimeter per pit. Maar ze zijn ook duurder, en daardoor vaak alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken of horecagroothandels.

Wist je dat...

...we de pijnboompit aan de Romeinen te danken hebben? Dankzij de Romeinse eetgewoonten werden de pitjes bij ons in de buurt geïntroduceerd. Net als vijgen, mosterd, dadels en koriander trouwens.

Calorieën en vetten in pijnboompitten

In een eetlepel pijnboompitten van ongeveer 45 gram zitten;

  • 92 kilocalorieën
  • 7,6 gram vet (waarvan 0,8 gram verzadigd)
  • 2,1 gram koolhydraten
  • 0,1 gram vezels
  • 3,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Zoals je kunt lezen is het vetpercentage best hoog, maar het verzadigde vetgehalte laag. Dat betekent dat de pijnboompit boordevol gezonde vetten zit!

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vitamines en mineralen in pijnboompitten

Pijnboompitten bevatten veel mangaan. Dat is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt in de energiestofwisseling van het lichaam. In grote lijnen zorgt het er mede voor dat de voedingsstoffen die je binnenkrijgt worden omgezet in energie.

Naast mangaan zit er in pijnboompitten ook veel koper, fosfor, ijzer en vitamine B. Allemaal mineralen en vitaminen die bijdragen aan onder andere een gezond energieniveau.

Gezonde pijnboompitten over een pasta

Zijn pijnboompitten gezond?

Pijnboompitten zijn erg gezond. Ze bevatten veel gezonde vetten en zitten vol vitamines en mineralen. Probeer ze daarom regelmatig op het menu te zetten!

Het is ook een veelzijdig pitje, of je nou mediterraans, Aziatisch of gewone Hollandse pot op tafel zet: de pijnboompit past zich makkelijk aan. 

Tip

Een paar ideeën: strooi ‘m over je salade (al dan niet geroosterd), maak er pesto van, verwerk ‘m door je pasta-, couscous- of rijstgerecht, bak er brood mee of strooi wat kort gebakken pijnboompitjes door je stamppot voor een extra bite!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Waarom zijn pijnboompitten zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom pijnboompitten duur zijn. Het verkrijgen van de pitjes uit de pijnappels is een arbeidsintensief proces.

Daarnaast groeien pijnbomen heel langzaam, de productie is om die reden ook niet in korte tijd op te schroeven.

Pijnappels, oorprong van de pijnboompit

Wat ook nog een rol speelt, is dat bij extreme droogte de pijnappels minder pitten bevatten, en minder pitten betekent een hogere prijs.

Tegenwoordig zien we steeds vaker langere periodes van extreme droogte waardoor dit een veel voorkomend probleem kan vormen in de toekomst.

Gezondeten.nl Diëtist Amanda ligt

Geschreven door Amanda Ligt, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

10 Redenen om vaker Granaatappelpitjes te eten

10 Redenen om vaker granaatappelpitjes te eten

Ben jij ook zo dol op de smaak van granaatappelpitjes? Of laat je granaatappels liever in het schap liggen, omdat je het...

5 redenen om vaker Passievruchten te eten

5 Redenen om vaker een passievrucht te eten

Tropischer dan een passievrucht ga je het niet krijgen toch? Toch duikt de van oorsprong Zuid-Amerikaanse vrucht steeds ...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

Lees wat je gemist hebt

13279 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'