Pijnboompitten, wat maakt de pijnboompit zo duur?

Pijnboompitten zijn duur om tenminste twee redenen. Ten eerste is het productieproces relatief omslachtig. De pitjes moeten uit dennenappels worden gepeuterd en dat kost tijd.

Hoewel dat inmiddels niet meer met de hand gebeurt, is het nog altijd een arbeidsintensieve en tijdrovende klus die de prijs omhoog schroeft. Ten tweede valt de oogst door regelmatige en langere perioden van droogte vaker tegen.

Schaaltje met dure pijnboompitten

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn zaden die afkomstig zijn van pijnbomen. Deze behoren tot de dennenbomenfamilie en komen in meer dan 100 verschillende soorten.

Slechts 20 soorten leveren kegelvormige dennenappels, of pijnappels, waar de pijnboompit in groeit. Ze zitten verstopt onder de schubben en zijn rijp als de pijnappels van de bomen vallen.

Waar komen ze vandaan?

De pijnboompitten die je hier doorgaans in de supermarkt koopt, komen uit China, Rusland of Korea. ‘Waarom zo ver?’, denk je misschien, ‘Zuid-Europa staat toch vol met pijnbomen?’

Klopt, en die zijn nog veel smaakvoller ook. Ook langer en slanker, zo’n twee centimeter per pit. Maar ze zijn ook duurder, en daardoor vaak alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken of horecagroothandels.

Wist je dat...

...we de pijnboompit aan de Romeinen te danken hebben? Dankzij de Romeinse eetgewoonten werden de pitjes bij ons in de buurt geïntroduceerd. Net als vijgen, mosterd, dadels en koriander trouwens.

Calorieën en vetten in pijnboompitten

In een eetlepel pijnboompitten van ongeveer 45 gram zitten;

  • 92 kilocalorieën
  • 7,6 gram vet (waarvan 0,8 gram verzadigd)
  • 2,1 gram koolhydraten
  • 0,1 gram vezels
  • 3,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Zoals je kunt lezen is het vetpercentage best hoog, maar het verzadigde vetgehalte laag. Dat betekent dat de pijnboompit boordevol gezonde vetten zit!

Vitamines en mineralen in pijnboompitten

Pijnboompitten bevatten veel mangaan. Dat is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt in de energiestofwisseling van het lichaam. In grote lijnen zorgt het er mede voor dat de voedingsstoffen die je binnenkrijgt worden omgezet in energie.

Naast mangaan zit er in pijnboompitten ook veel koper, fosfor, ijzer en vitamine B. Allemaal mineralen en vitaminen die bijdragen aan onder andere een gezond energieniveau.

Gezonde pijnboompitten over een pasta

Zijn pijnboompitten gezond?

Pijnboompitten zijn erg gezond. Ze bevatten veel gezonde vetten en zitten vol vitamines en mineralen. Probeer ze daarom regelmatig op het menu te zetten!

Het is ook een veelzijdig pitje, of je nou mediterraans, Aziatisch of gewone Hollandse pot op tafel zet: de pijnboompit past zich makkelijk aan. 

Tip

Een paar ideeën: strooi ‘m over je salade (al dan niet geroosterd), maak er pesto van, verwerk ‘m door je pasta-, couscous- of rijstgerecht, bak er brood mee of strooi wat kort gebakken pijnboompitjes door je stamppot voor een extra bite!

Waarom zijn pijnboompitten zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom pijnboompitten duur zijn. Het verkrijgen van de pitjes uit de pijnappels is een arbeidsintensief proces.

Daarnaast groeien pijnbomen heel langzaam, de productie is om die reden ook niet in korte tijd op te schroeven.

Pijnappels, oorprong van de pijnboompit

Wat ook nog een rol speelt, is dat bij extreme droogte de pijnappels minder pitten bevatten, en minder pitten betekent een hogere prijs.

Tegenwoordig zien we steeds vaker langere periodes van extreme droogte waardoor dit een veel voorkomend probleem kan vormen in de toekomst.

Gezondeten.nl Diëtist Amanda ligt

Geschreven door Amanda Ligt, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Waarom is kaas zo duur?

Het feit dat kaas redelijk duur is, heeft onder andere te maken met de duur van het productieproces en de kostprijs van ...

VoedingVoeding

Hoe kan ik gezond eten als alle gezonde dingen zo duur zijn?

Er zijn vele mogelijkheden om gezond en niet te duur te eten. De volgende punten kunnen hieraan bijdragen: Kook zelf. N...

Gezond levenGezond leven

Hoe kun je gezond eten met een klein budget?

Er wordt nog vaak gedacht dat gezond leven met een klein budget niet mogelijk is. Dit is echter niet juist. Er zijn name...

Gezond levenGezond leven

Zitten er hormonen in goedkoop kippenvlees?

Ja, er zitten hormonen in vlees, maar het gaat hier om hormonen die van nature aanwezig zijn. Ook in eieren en melk zitt...

MedischMedisch

Wat is de eetstoornis NAO?

Anorexia, boulimia en binge eating disorder worden gediagnosticeerd met behulp van een lijst met verwachte symptomen. So...

Toon meer (23)