Kan ik mijn stoelgang verbeteren zonder Psylliumvezels?

Kan ik mijn stoelgang verbeteren zonder Psylliumvezels?

Vaak nemen mensen Psylliumvezels om hun stoelgang te verbeteren, maar kan dit ook op een natuurlijke manier? Wij vertellen je wat je moet weten.

Wat zijn Psylliumvezels?

Psylliumvezels zijn de schilletjes van de zaden van de Plantago plant. Het zijn niet-fermenteerbare voedingsvezels, wat inhoudt dat ze veel vocht kunnen absorberen. Hierdoor krijg je niet alleen een verzadigd en vol gevoel na het eten, je ontlasting wordt groter en zachter.

Doordat de darmen geprikkeld worden, gaat je spijsvertering sneller. Hierdoor zal je minder snel obstipatie krijgen. Vezels ondersteunen dus bij een goede darmgezondheid.

Wist je dat...

...vezels het risico op darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderen?

Verbeter je stoelgang op een natuurlijke manier

Graag delen we tips met je hoe je zonder deze Psylliumvezels je stoelgang kan verbeteren.

Tip 1: Eet vezelrijk

Vezels hebben een positieve invloed op je darmgezondheid en je stoelgang. Vezels zitten niet alleen in supplementen, maar ook in "normale" voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan groenten, fruit, volkoren brood en pasta, zilvervliesrijst, noten, ontbijtgranen en peulvuchten.

Tip 2: Drink minimaal 1,5 liter water per dag

Vocht is onder andere erg belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darmen. Daarnaast nemen vezels vocht op. Wanneer je niet voldoende drinkt, kan je ontlasting hard worden.

Tip 3: Beweeg voldoende

Naast dat beweging het risico op chronische ziekten verkleint, is het ook belangrijk voor je darmgezondheid. Door te bewegen blijven je darmen in beweging.

Voor volwassenen is het aan de raden om minimaal 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning te doen. Je kunt op dat moment nauwelijks of niet meer praten. Daarnaast is het goed om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Een belangrijke nuance is: meer bewegen is beter dan niks. Elke keer dat je de trap neemt (in plaats van de lift) is mooi meegenomen. Net als met de fiets boodschappen doen, in plaats van met de auto.

Tip 4: Houd de ontlasting niet op

Het is belangrijk om te gaan als je moet. Wanneer je de drang om te poepen ophoudt, kan er verstopping ontstaan. Hierdoor krijg je harde en pijnlijke ontlasting.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Deventer ziekenhuis, Ad­vie­zen voor een goede stoel­gang (link)

Maag Lever Darm Stichting (link)

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingVoeding

Wat zijn Psylliumvezels en werken ze echt?

Psylliumvezels zijn de schilletjes van de zaden van de Plantago plant en ze vallen in de categorie verteerbare voedingsv...

MedischMedisch

Wat is een gezonde stoelgang?

Een gezonde stoelgang is te herkennen aan de kleur, vorm en frequentie van de ontlasting. Wat een gezonde frequentie van...

MedischMedisch

Waarom vertraagt de stoelgang bij zwangere vrouwen?

Wanneer je zwanger bent, kun je te maken krijgen met veel lichamelijke klachten en kwaaltjes. Bekende zijn misselijkheid...

Gezond levenGezond leven

Wat is de relatie tussen ouderdom en verminderde stoelgang?

Een goede of gezonde stoelgang vereist een gezonde vezelrijke en gevarieerde voeding, veel vocht en voldoende beweging. ...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat doen vezels voor ons lichaam?

Voedingsvezels verbeteren kort gezegd onze stoelgang. Vezels helpen ook het risico op (darm-)kanker, hart- en vaatziek...

Toon meer (1225)
Volg ons