Wat is een goed alternatief voor bakbloem?

Wat is een goed alternatief voor bakbloem?

Er zijn verschillende gezonde alternatieven voor bakbloem beschikbaar. Bakbloem is de benaming van het meel waarvan bij het malen van de graankorrel de zemel en de kiem zijn verwijderd. Ook wordt het meel nog eens extra gezeefd waardoor er een heel fijn, wit meel ontstaat.

Het fijne, witte meel wordt gebruikt voor het bakken van witbrood en ander bakwaar zoals cake en koekjes. Het voordeel van het witte bakbloem is dat het erg lekker is. Doordat de vezels (met eiwitten) eruit zijn gehaald, houd je eigenlijk alleen maar koolhydraten, dus suikers, over en daarom vinden we het doorgaans zo lekker. Buiten de koolhydraten voor energie, zitten er weinig gezondheidsvoordelen aan bakbloem.

Een goed alternatief is volkoren meel (waar de zemel er niet uit is gezeefd). Deze bevat meer vezels. Als je een goed alternatief zoekt voor bakbloem met de reden dat je de gluten niet kunt verdragen, kan je denken aan amandelmeel, maismeel, havermeel en rijstmeel.

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Camella Bot, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, MA Health Food Innovation management

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer g...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

Bloemkool: gezondheidsvoordelen tot bereidingswijzen

Bloemkool: gezond, veelzijdig en lekker!

Bloemkool is een erg gezonde en zeer veelzijdige groente. Het zit bomvol voedingsstoffen en beschikt zelfs over bijna al...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

Lees wat je gemist hebt

10029 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'