Er zijn verschillende gezonde alternatieven voor bakbloem beschikbaar. Bakbloem is de benaming van het meel waarvan bij het malen van de graankorrel de zemel en de kiem zijn verwijderd. Ook wordt het meel nog eens extra gezeefd waardoor er een heel fijn, wit meel ontstaat.
Het fijne, witte meel wordt gebruikt voor het bakken van witbrood en ander bakwaar zoals cake en koekjes. Het voordeel van het witte bakbloem is dat het erg lekker is. Doordat de vezels (met eiwitten) eruit zijn gehaald, houd je eigenlijk alleen maar koolhydraten, dus suikers, over en daarom vinden we het doorgaans zo lekker. Buiten de koolhydraten voor energie, zitten er weinig gezondheidsvoordelen aan bakbloem.
Een goed alternatief is volkoren meel (waar de zemel er niet uit is gezeefd). Deze bevat meer vezels. Als je een goed alternatief zoekt voor bakbloem met de reden dat je de gluten niet kunt verdragen, kan je denken aan amandelmeel, maismeel, havermeel en rijstmeel.