Hoeveel graansoorten bestaan er?

Hoeveel graansoorten bestaan er?

Er bestaan veel graansoorten. De graansoorten zijn tarwesoorten (zoals spelt, durumtarwe, gewone tarwe en khorasantarwe), rogge, sorghum, gerst, maïs, rijst, gierst, haver, teff en triticale.

Al deze graansoorten stammen af van de grassenfamilie en worden gebruikt voor menselijke consumptie. Ze hebben allemaal een unieke samenstelling aan voedingsstoffen en kenmerken.

Verder passen graansoorten allemaal in een gezond voedingspatroon zolang ze onbewerkt, ofwel volkoren, worden geconsumeerd. Bovendien is het één van de belangrijkste voedingsbronnen voor alle mensen op aarde.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Cellulitis behandeling

Cellulitis behandeling

Cellulitis: 85 tot 92% van alle vrouwen krijgt ermee te maken in hun leven. Niks levensbedreigends, maar veel vrouwen vi...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is?...

Bulgur

Bulgur: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Oorspronkelijk werd bulgur alleen veel gegeten in het Midden-Oosten en de mediterrane keuken. Tegenwoordig zie je dit vo...

hormonen honger

Ghreline: daar krijg je honger van!

Een rommelende maag of een vervelend gevoel wanneer je te lang niet hebt gegeten, klinkt voor de meeste mensen niet onbe...

Lees wat je gemist hebt

9981 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'