Wat is teff?

Wat is teff?

Teff is een graansoort vrij van gluten en behoort tot de grassenfamilie. De graansoort werd oorspronkelijk waarschijnlijk in Ethiopië verbouwd. Het gewas kan zeker 1,60 meter lang worden en de teff korrels zijn relatief licht en klein. Door deze kleine bouw, worden ze niet gepeld, maar in zijn totaliteit vermalen tot meel. Hierdoor is teffmeel altijd volkoren en bevat het dus veel vezels. De hoeveelheid vezels in teffmeel is vergelijkbaar aan die van volkoren tarwemeel.

Daarnaast bevat teff ook veel calcium en ijzer. Deze mineralen zijn goed voor het behoud van sterke botten (calcium) en draagt bij tot een optimale zuurstoftransport (ijzer).

Teffmeel kan net als tarwemeel gebruikt worden. Het meest bekende gerecht met teffmeel is enjera, een soort pannenkoek of platbrood wat geserveerd wordt bij een maaltijd. Verder kan het ook gebruikt worden om brood, pap of zelfs bier van te maken.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa: gezonde krachtvoeding

 Al een paar jaar is dit 'superzaad' razend populair. Dit graan zit bomvol vitamines en brengt een hoop gezondheidsvoord...

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

'Rijk aan voedingsvezels': het staat op zoveel pakken in de supermarkt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Is alle veze...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Welke soorten noodles zijn er en hoe gezond zijn ze?

Noodles: de Verschillende Soorten en Gezondheidsvoordelen

Noodles worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals tarwe, boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel...

Bulgur

Bulgur: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Oorspronkelijk werd bulgur alleen veel gegeten in het Midden-Oosten en de mediterrane keuken. Tegenwoordig zie je dit vo...

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'