Nee, natuurlijke suiker is niet gezonder dan tafelsuiker (kristalsuiker).
Tafelsuiker is geraffineerd, wat betekent dat onnodige stoffen zijn verwijderd, zodat er gezuiverde witte suiker overblijft. Echter, hierdoor gaan ook de voedingsstoffen verloren, wat niet het geval is bij natuurlijke suiker (bijvoorbeeld honing en palmsuiker).
Ondanks dat, is het verschil in voedingsstoffen tussen natuurlijke suiker en tafelsuiker niet groot. Zo is de hoeveelheid kalium in een eetlepel honing slechts 0,3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium.
Bovendien worden alle soorten suikers in ons lichaam uiteindelijk altijd omgezet tot glucose, zodat het opgenomen kan worden in het bloed.
In veel gezonde producten zitten ook suikers, zoals in fruit. Fruit is altijd gezonder dan een koek. Niet vanwege de verschillende suikers die erin zitten, maar omdat fruit veel voedingsstoffen levert die een koek niet levert. Verder bevat fruit vaak een stuk minder suiker dan een koek.