Vetten zijn macronutriënten en onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vetten zijn onder te verdelen in verzadigde, onverzadigde, meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en transvetten.
Onverzadigde vetten staan beter bekend als de gezonde vetten. Onverzadigde vetten leveren namelijk essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam niet zelf aan kan maken en daarom is het noodzakelijk dat je deze via je voedsel binnenkrijgt.
Onverzadigde vetzuren zijn onder te verdelen in enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudige onverzadigde vetzuren en transvetten. Het verschil tussen deze twee heeft te maken met de scheikundige verbindingen.
Voorbeelden van enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn omega 9 vetzuren en de vetten uit plantaardige oliën, zoals avocado's.
Er zijn verschillende soorten meervoudige onverzadigde vetten, zoals omega 3 vetzuren (ook wel visvetzuren genoemd) en omega 6 vetzuren. Ook transvetten vallen hieronder, maar deze zijn in tegenstelling tot de rest juist ongezond.
De volgende producten bevatten veel onverzadigde vetten:
- Noten en pinda's
- Plantaardige oliën
- Vette vis, zoals makreel, paling en haring
- Avocado's