De consumptie van suiker wordt gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen zoals kanker en hartfalen.
Ten eerste is 100% suikervrij eten haast onmogelijk. Zo bevatten fruit, zuivel, granen en sommige groenten van nature namelijk al (fruit)suikers.
Bij suikervrij moet je dus vooral denken aan het vermijden van toegevoegde suikers, hieronder vallen producten zoals snoep, koek, chips en frisdrank.
Wanneer je stopt met het eten van toegevoegde suikers, kan dat een aantal voordelen met zich meebrengen zoals gewichtsverlies, een daling van het vetpercentage en cholesterolgehalte.
Op den duur geeft suikervrij eten iemand een prettig en energiek gevoel, maar door plots suikervrij te gaan eten kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vermoeidheid, honger, misselijkheid, stemmingswisselingen en obstipatie. Dit zijn echter klachten die niet bij iedereen voorkomen. Het is vooral belangrijk om rustig af te bouwen met de hoeveelheid suiker om zo min mogelijk klachten te ervaren.
Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek