In voeding vinden we twee typen vet. Onverzadigd vet en verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed en kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten zoals vet vlees, volle melkproducten en in producten zoals koek, gebak en snacks. Verzadigd vet kun je hierdoor het beste zoveel mogelijk mijden.
Onverzadigd vet daarentegen past in een gezond voedingspatroon. Onverzadigd vet verlaagt namelijk het LDL-cholesterol van het bloed en zal de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Producten waar veel onverzadigd vet in zit zijn vis en noten, maar ook vloeibare bak- en braadproducten.
Echter zit in elk product waar vet inzit zowel verzadigd als onverzadigd vet. Je kunt het beste kiezen voor producten met meer onverzadigd vet dan verzadigd vet. Vet dat zacht of vloeibaar wordt bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet.
Onverzadigd vet kunnen we tevens onderverdelen in twee groepen. Enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigd kunnen we onderverdelen in omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren en komen zowel uit plantaardige als dierlijke bronnen. Enkelvoudige onverzadigde vetten komen alleen voor in plantaardige bronnen.
Producten die onder andere een bron van onverzadigde vetten zijn zijn olijfolie, lijnzaad, chiazaad, noten, avocado’s en zalm.
Transvetten vallen daarnaast ook onder onverzadigd vet. Deze hebben echter geen gezondheidsvoordelen en kun je het beste vermijden. Je kunt ze vinden in voorverpakte koekjes en gebak.