Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer we er teveel van binnen krijgen.

Daarnaast is er een verschil tussen snelle en trage suikers. Hierbij zijn snelle suikers eigenlijk de 'slechte' suikers. Bij het eten van snelle suikers - zoals in witbrood, koekjes, chocola en pasta - stijgt de bloedsuikerspiegel erg snel. Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, zodat de suikerspiegel weer kan dalen. Maar deze snelle suikers worden zo snel opgenomen dat de aanmaak van insuline vaak te laat komt, waardoor je suikerspiegel rap daalt en je last krijgt van een 'suikerdip'. Hierdoor ontstaat weer behoefte aan suiker. De cirkel is rond.

Snelle suikers zorgen dus voor veel schommelingen in energie en kunnen zorgen voor vermoeidheid. Matig daarom je snelle suikers en kies voor trage suikers, zoals in volkorenproducten en groenten.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Beleid en management van de gezondheidszorg, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje cola?

Dat cola zoet is weet iedereen, maar hoeveel suiker zit er nou precies in cola? Een blikje cola van 0,33 liter bevat ong...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappe...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Fruitsuikers op zichzelf zijn niet gezonder dan toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn suikers die een fabrikant ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suiker...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is L-Glutamine en wat doet het voor je?

L-Glutamine, ofwel gewoon glutamine, is een niet-essentieel aminozuur dat het meest voorkomt in ons lichaam en betrokken...

Toon meer (572)