Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer we er teveel van binnen krijgen.
Daarnaast is er een verschil tussen snelle en trage suikers. Hierbij zijn snelle suikers eigenlijk de 'slechte' suikers. Bij het eten van snelle suikers - zoals in witbrood, koekjes, chocola en pasta - stijgt de bloedsuikerspiegel erg snel. Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, zodat de suikerspiegel weer kan dalen. Maar deze snelle suikers worden zo snel opgenomen dat de aanmaak van insuline vaak te laat komt, waardoor je suikerspiegel rap daalt en je last krijgt van een 'suikerdip'. Hierdoor ontstaat weer behoefte aan suiker. De cirkel is rond.
Snelle suikers zorgen dus voor veel schommelingen in energie en kunnen zorgen voor vermoeidheid. Matig daarom je snelle suikers en kies voor trage suikers, zoals in volkorenproducten en groenten.