Fructose, of wel fruitsuiker, komt van nature voor in groente en fruit. Een verschil van fructose in vergelijking tot andere suikers is dat het langzamer wordt opgenomen in het bloed. De gezondheidseffecten hiervan tussen de type suikers zijn nog onvoldoende bekend. Daarnaast kan een teveel aan fructose darmklachten veroorzaken. Ook is fructose twee keer zo zoet als glucose waardoor het veel toegevoegd wordt als zoetstof in de voedingsindustrie. Denk hierbij aan zoete melkproducten, kant-en-klaar sauzen of koekjes.
Discussie bestaat over of fructose de vetstofwisseling zou verslechteren. Uit onderzoek blijkt dat deze effecten alleen voorkomen bij een dosis van meer dan 100 gram fructose per dag. De gemiddelde Nederlander eet 46 gram fructose per dag, waarbij opvallend genoeg mensen met ondergewicht een hogere inname hebben dan mensen met obesitas.
Belangrijk om te weten is dat alle soorten suiker dezelfde voedingswaarde hebben. Onder andere rode bloedcellen en de hersenen gebruiken enkel suiker als brandstof. Hierdoor is suiker onmisbaar voor het lichaam.