Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Dat groenten gezond zijn wist je waarschijnlijk al wel. En je hebt vast wel eens gehoord dat rauwe groenten nog gezonder zijn. Er zijn ook een aantal groenten die je beter niet rauw kunt eten, omdat ze spijsverteringsproblemen zoals diarree, krampen, misselijkheid en dergelijke kunnen veroorzaken.

De volgende groenten moet je eerst koken of bakken:

  • Champignons (ook omdat er schadelijke bacteriën op kunnen zitten.)
  • Aardappelen
  • Aubergines
  • Bonen en peulvruchten. Deze bevatten lectine, die symptomen lijkende op die van voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Deze stoffen gaan kapot door koken.
Daarnaast is het beter om koolsoorten, zoals witte kool en spruitjes, beter eerst te koken, omdat ze rauw nog lastiger te verteren zijn.
Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainerMBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

lintworm

Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Dankzij goede hygiënische maatregelen en strenge vleeskeuring komt besmetting met lintwormen in Nederland steeds minder ...

andijvie

Andijvie: De Voordelen, Voedingswaarde en Recept Inspiratie

Andijvie is vooral bekend van de stamppot, maar er is nog zoveel meer mogelijk met deze groente. Van bakken tot stomen e...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

Lees wat je gemist hebt

13442 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'