Welke soorten E-nummers bestaan er?

Welke soorten E-nummers bestaan er?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Dit kunnen natuurlijke stoffen zijn zoals citroenzuur maar ze kunnen ook kunstmatig zijn uit een fabriek. Het gaat om een zeer grote groep van stoffen, die niet onder één noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E-nummer, de kleurstoffen uit bieten en wortelen, maar ook stoffen als lecithine en bijenwas.

Ingrediëntenlijst

Als in een product toevoegingen gebruikt zijn, dan staan deze in de ingrediëntenlijst. Eerst staat de naam van de categorie aangegeven, bijvoorbeeld ‘kleurstof’ of ‘smaakversterker’ gevolgd door de naam van de stof of het E-nummer. Als de stof meerdere functies heeft, dan wordt de categorie aangegeven die past bij de belangrijkste functie van het E-nummer in het voedingsmiddel.

Categorieën

E-nummers worden in de volgende categorieën ingedeeld:

• E100-181 Kleurstoffen
• E200-252 Conserveermiddelen
• E260-297 Voedingszuren
• E300-321 Antioxidanten
• E322-392 Voedingszuren
• E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
• E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
• E620-650 Smaakversterkers
• E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
• E920-928 Meelverbeteraars
• E938-949 Verpakkingsgassen en drijfgassen
• E950-969 en 420-421 Zoetstoffen
• E999-1300 Diverse hulpstoffen
• E1400-E1500 Gemodificeerde zetmelen
• E1500-1525 Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Zijn E-nummers gevaarlijk?

E-nummers zijn hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren, zoals de kleur, sma...

Producten Producten

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te beïnvloeden. Denk hierbij aan ...

Producten Producten

Wat zijn smaakstoffen?

Smaakstoffen, ook wel aromastoffen genoemd, zijn een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Veel ka...

Algemeen Algemeen

Zijn E-nummers ongezond?

E-nummers zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven, bijvoorbeeld smaakversterke...

Producten Producten

Wat is rijst en hoeveel soorten bestaan er?

Rijst is een graangewas dat in water groeit. Het plantje haalt zijn voedingsstoffen uit het water en het water beschermt de p...

Toon meer (527)
Volg ons