Het (regelmatig) eten van knoflook, ui en sommige kruiden en specerijen kan een slechte adem veroorzaken of verergeren.
Gevarieerd en vezelrijk eten en daarnaast 1,5 tot 2 liter water per dag drinken kan een slechte adem tegengaan. Veel water drinken zorgt er namelijk voor dat de bacteriën in de mond worden gezuiverd.
Ook het regelmatig kauwen op suikervrije kauwgom kan de hoeveelheid speeksel toe laten nemen. Speeksel is namelijk het natuurlijke schoonmaakmiddel van onze mond. Daarnaast kan het kauwen op bepaalde kruiden zoals koriander, rozemarijn, basilicum en pepermunt ook helpen.
Tevens kan groente en fruit het vormen van een bacterienest voorkomen doordat zij veel vitamine C bevatten. Dit helpt tegen bacteriën en de slechte ademgeur te kunnen voorkomen.
De oxiderende eigenschappen van fruit, waardoor de schil bruin wordt wanneer je een hap eruit neemt, bestrijden ook een vieze adem. Vruchten die effectief blijken te zijn, zijn onder andere appels, peren, pruimen, perziken en abrikozen.
Tot slot kan een tekort aan koolhydraten bijdragen aan een slechte adem. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten te eten om een slechte adem te bestrijden. Bij sommige mensen kan het eten van yoghurt ook helpen om een slechte adem te voorkomen.